Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τεχνολογία της Intel σώζει τις μέλισσες


Ηλεκτρονικές πλακέτες σε κυψέλες μελισσών σε όλον τον πλανήτη θα παρακολουθούν τις κινήσεις των θαυμαστών και πολύτιμων εντόμων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της χρήσης εντομοκτόνων και άλλων δηλητηρίων στις καλλιέργειες.

Οι μέλισσες θα φορούν μικροσκοπικές ετικέτες ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Identification-RFID), ενώ τα μικρά Edison boards της Intel θα λειτουργούν ως κόμβοι ελέγχου όπου θα γίνεται η συλλογή δεδομένων από τα διερχόμενα έντομα.


Ο ρόλος των μελισσών θεωρείται κρίσιμος για τη χλωρίδα του πλανήτη καθώς επικονιάζουν το ένα τρίτο των φυτών, από τα οποία παράγεται αντίστοιχη ποσότητα τροφίμων για την ανθρωπότητα.

Οι αισθητήρες λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με εκείνον μιας ηλεκτρονικής ετικέτας: σημειώνουν το χρόνο διέλευσης του εντόμου, ο οποίος καταγράφεται μέσω της πλακέτας Edison, στο σημείο ελέγχου.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από την ετικέτα RFID, συνδυάζονται με άλλα στοιχεία που συγκεντρώνουν μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών αισθητήρων, οι οποίοι είναι επίσης ενσωματωμένοι στην πλακέτα της Intel.


Με αυτόν τον τρόπο, παρέχονται πολύτιμα δεδομένα στους μελισσοκόμους, στους παραγωγούς μελιού, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους αποδέκτες, όπως επαγγελματικοί ή κυβερνητικοί φορείς.


Όπλο για την προστασία της μέλισσας

Οι πληροφορίες και οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων προστασίας των μελισσών.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές του συγκεκριμένου project είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση των μετακινήσεων των μελισσών πάνω στον παγκόσμιο χάρτη.

Το σύστημα Intel Edison αποτελείται από μικροσκοπικές υπολογιστικές πλακέτες σε μέγεθος γραμματοσήμου, οι οποίες συμπυκνώνουν όλες τις βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε απίστευτα μικρό μέγεθος.


Η πλακέτα ενσωματώνει δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης, μπορεί να ενσωματώσει διαφορετικούς αισθητήρες και άλλα computing modules. Επίσης, μπορεί να προγραμματιστεί, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει αναρίθμητες εφαρμογές, στο πλαίσιο τεχνολογιών Internet of Things, όπου κάθε αντικείμενο του φυσικού κόσμου μπορεί να καταστεί κόμβος στο Internet, με τη δική του, μοναδική διεύθυνση IP.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas