Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Αγρότες ειδικού καθεστώτος και υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων - ΜΥΦ



Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι µια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 του υπουργείου Οικονοµικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όµως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συµπεριλαµβάνονται σε αυτές.

Για τους επαγγελµατίες, τις ατοµικές επιχειρήσεις, τα νοµικά πρόσωπα αλλά και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη µεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους  λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενηµερώνουν τα βιβλία τους, δηµιουργεί αυτοµάτως τη βάση για την υποβολή τους.

 Να σηµειώσουµε ότι η προθεσµία υποβολής είναι µέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 και αφορά όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει µέσα στο έτος 2018.


Αγρότες του ειδικού καθεστώτος
Έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν µία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσκοµίσουν τα παραστατικά στο λογιστή τους. Αυτό πρέπει να γίνει άµεσα και σίγουρα όχι την τελευταία ηµέρα της προθεσµίας. Το έχω πει και γράψει πάρα πολλές φορές, αλλά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν το επερχόµενο πρόστιµο.

Όλες οι συναλλαγές τους που αφορούν τα έξοδα τους, είτε πρόκειται για τιµολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συµπεριληφθούν σε µία ετήσια κατάσταση εξόδων η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστή τους. Η προθεσµία που αναφέρω πιο πάνω αφορά και τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας, τότε το πρόστιµο που επιβάλλεται είναι 100 ευρώ. Για όσους είναι χουβαρντάδες δεν γεννάται θέµα, µπορούν να πληρώσουν όσα πρόστιµα θέλουν, τέτοιες εποχές όµως σπάνια κάποιος θα δεχθεί να πληρώσει πρόστιµο αδιαµαρτύρητα.

Τα πράγµατα έχουν αλλάξει

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2014.

Για τα προηγούµενα χρόνια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειµένου να µπορέσουν να υποβληθούν, γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήµατα κατά την υποβολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, να προσκοµίζουν τα τιµολόγια στους λογιστές τους, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάτι το οποίο έχουν στο µυαλό τους και φέτος (κρίνοντας από την µικρή µέχρι τώρα προσέλευση).

Τα πράγµατα όµως έχουν αλλάξει. Ο σκοπός των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειµένου να έχει έννοια η διασταύρωση.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος λοιπόν θα πρέπει να προσκοµίσουν άµεσα όλα τους τα παραστατικά του 2018 στο λογιστή τους, ώστε να προλάβουν οι συνάδελφοι να ετοιµάσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Μερικές επισηµάνσεις

Αγαπητέ αγρότη του ειδικού καθεστώτος:


Αν δεν προσκοµίσεις τα τιµολόγια δεν πρόκειται να σου υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση τιµολογίων για το 2018.

Αν τα προσκοµίσεις όταν θα έρθεις για να κάνουµε τη φορολογική δήλωση, θα την υποβάλλω τότε. Αυτό σηµαίνει ότι η υποβολή θα γίνει εκπρόθεσµα, άρα θα έχει πρόστιµο.

Η δικαιολογία «δεν µε ενηµέρωσες» δεν ισχύει. Γιατί δεν µπορώ να γνωρίζω εάν πέρυσι εσύ καλλιέργησες ή όχι. Εσύ έχεις υποχρέωση να ρωτήσεις και όχι εγώ να σε πάρω τηλέφωνο.

Κι αν δεν το κάνεις, δεν πειράζει. Εγώ θα την υποβάλλω όταν έρθεις να κάνουµε τη δήλωση.

Και κάτι ακόµη: δεν υπάρχει δικαίωµα επιλογής. ∆εν µπορείς να µου ζητήσεις να µην υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση.

Γιατί αν δεν την υποβάλλω και έρθει µετά το πρόστιµο ξέρεις τι θα γίνει: θα ισχυριστείς ότι δεν φταις εσύ αλλά εγώ-ο λογιστής σου-.Επειδή αυτό δεν το ανέχοµαι έχεις να επιλέξεις: προσκοµίζεις τα τιµολόγια άµεσα και γλυτώνεις το πρόστιµο, ή προσκοµίζεις τα τιµολόγια όποτε επιθυµείς και το πρόστιµο είναι όλο δικό σου. Απλά πράγµατα.


Ελεύθεροι επαγγελµατίες έχοντες και αγροτικά εισοδήµατα

Όσοι ασκούν δραστηριότητα και έχουν ατοµική επιχείρηση (ελεύθεροι επαγγελµατίες, έµποροι, κ.λπ) και ταυτόχρονα έχουν και γεωργικό εισόδηµα, υποχρεούνται να κάνουν προσθήκη ΚΑ∆ και να δηλώσουν την γεωργική δραστηριότητα. ∆εν µπορούν να είναι στο ειδικό καθεστώς. Μόνο που αυτό ισχύει δύο και πλέον έτη και δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως παρουσιάζεται.

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas