Το ένζυμο της οξειδάσης της γλυκόζης, που λέγεται και
νοτατίνη είναι μια οξειδορεδουκτάση του οξυγόνου που καταλύει την οξείδωση της
γλυκόζης προς υπεροξείδιο του υδρογόνου και D –γλυκογονο-δ-λακτόνη. Το ένζυμο
αυτό παράγεται από ορισμένα ήδη μηκύτων και εντόμων. Διαθέτει αντιβακτηριδιακή
δράση όταν συνυπάρχει η γλυκόζη με οξυγόνο, καθώς το υπεροξείδιο του υδρογόνου
είναι βακτηριοκτόνο.
Οι μέλισσες παράγουν οξειδάση της
γλυκόζης στους υποφαρυγγικούς αδένες τους, η οποία στη συνέχεια μεταβιβάζεται
στο μέλι και αποτελεί το φυσικό χημικό συντηρητικό του μελιού.
Η τοπική εφαρμογή μελιού είναι ασφαλής
και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και σημείων του
καθ΄υποτροπήν έρπητος των χειλιών και του έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Δημοσίευση σχολίου