Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ισπανική παραγωγή μελιού πέφτει καθώς οι μέλισσες χάνονται


Η παραγωγή μελιού στην Ισπανία υποχώρησε κατά 4,08% πέρσι, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών, των κυριοτέρων επικονιαστών που συμβάλλουν στο 5-8% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, αποτελεί σοβαρή απειλή για την τροφική αλυσίδα.

Η μείωση της παραγωγής μελιού αντέστρεψε την αυξανόμενη τάση που είχε ξεκινήσει το 2012, βάσει των στοιχείων που είχε δημοσιοποιήσει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας. Πιο συγκεκριμένα:
Oι 32.076 τόνοι μελιού που παρήγαγε η Ισπανία το 2016 σηματοδοτεί μείωση του όγκου κατά 7,35% την τελευταία πενταετία.

Η ανάπτυξη της ισπανικής μελισσοκομίας

Παρ 'όλα αυτά, ο αριθμός των μελισσοκόμων συνεχίζει να αυξάνεται ξεπερνώντας το όριο των 30.000. Το 2016, οι μελισσοκόμοι στην Ισπανία αριθμούσαν 30.920, αύξηση 12,07% συγκριτικά με το 2015.

Η αύξηση προκλήθηκε κυρίως από την είσοδο πολλών μη επαγγελματιών στο χώρο, καθώς ο αριθμός όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα παρέμεινε σταθερός.

Η Ισπανία είναι καθαρός εισαγωγέας μελιού. Εισάγοντας περίπου δύο τόνους περισσότερο από ό, τι εξάγει.

Η χώρα διαθέτει 2,45 εκατομμύρια κυψέλες, γεγονός που την καθιστά το  μεγαλύτερο μελισσοκομικό έθνος στην Ευρώπη με μερίδιο 15,66% των συνολικών κυψελών που έχουν ταξινομηθεί στην ΕΕ.

Η Γαλλία και η Ελλάδα ακολουθούν με 1,63 και 1,58 εκατομμύρια αντίστοιχα. Οι Ισπανοί δε κατανάλωναν κατά μέσο όρο 0,7kg μέλι το 2016.

Η φθίνουσα πορεία του σμήνους

Οι μέλισσες είναι οι κύριοι επικονιαστές στα περισσότερα οικοσυστήματα και διαδραματίζουν έναν κρίσιμο, αν και συχνά παραβλεπόμενο, ρόλο στην τροφική αλυσίδα.
Αλλά οι αριθμοί των μελισσών πέφτουν γρήγορα λόγω της καταστροφής των οικοσυστημάτων, της κλιματικής αλλαγής, της κυριαρχίας των ανταγωνιστικών ειδών και της μη ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε ότι το 9,2% των ειδών μελισσών κινδυνεύει, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εντοπίζεται στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη.


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas