- 5 πολύ ώριμες μπανάνες
- 1 μήλο τριμμένο
- 1 αχλάδι τριμμένο
- 4 κουταλιές της σούπας μέλι
- 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης
- 2 φλυτζάνια νιφάδες βρώμης
- 2 φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φλυτζάνι αμύγδαλο τριμμένο
- 2 φλυτζάνια αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες,
ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, χουρμάδες)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Σε ένα
μεγάλο μπωλ (ή μία λεκάνη) λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και αμέσως μετά
προσθέτουμε το αχλάδι και το μήλο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε στο μπωλ με τα φρούτα το ταχίνι, το μέλι τα αμύγδαλα και τα
αποξηραμένα φρούτα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε τη βρώμη, το
αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα
παχύρευστο μείγμα, το οποίο δε θα πρέπει να είναι ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ
στερεό (αρκεί να στέκεται στο κουτάλι). Αν τα φρούτα έχουν κατεβάσει πολλά
υγρά, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα άμυλο (είτε βρώμη είτε αλεύρι).
Στο τέλος προσθέτουμε την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Με μία κουταλιά του γλυκού
ελαιόλαδο λαδώνουμε μία αντικολλητική φόρμα ψησίματος (ή μια στρόγγυλη φόρμα
του κέικ) και την πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Αυτό θα δημιουργήσει μία
ελαφριά κρούστα, ενώ θα δώσει και στο κέικ ένα πιο σταθερό σχήμα Τοποθετούμε το
μείγμα στη φόρμα με ομοιόμορφο τρόπο και μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και
λίγες νιφάδες βρώμης ή λίγο τριμμένο αμύγδαλο από πάνω. Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο.
Γενικά:
Η βάση
αυτής της συνταγής είναι το κουάκερ, το μέλι και το ταχίνι. Από ‘κει και πέρα
μπορεί να γίνει με διάφορες παραλλαγές: π.χ. μπορεί κάποιος να βάλει μόνο
κουάκερ και να παραλείψει το αλεύρι.
Εκτός
αυτού, τα φρέσκα φρούτα μπορεί να ποικίλλουν π.χ. το κείκ μπορεί να γίνει μόνο
με μπανάνες ή μόνο με μήλο (αν και η μπανάνα προσδίδει περισσότερη γλύκα και
υποκαθιστά καλύτερα τη ζάχαρη).
Επίσης,
είναι δυνατό κάποιος, αν θέλει, να προσθέσει στο μείγμα και λίγο κακάο ή κακάο
από χαρούπι, ώστε να δώσει μια πιο σοκολατένια νότα στο κέικ.
Δημοσίευση σχολίου