Μία
νέα ποιότητα μελιού, υψηλής θρεπτικής αξίας, που θα παράγεται από τα πεύκα και
το θυμάρι με την ονομασία “πευκοθυμαρόμελο Κρήτης” θα εισέλθει στην αγορά στις
αρχές του 2017. Αυτό γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια του σεμιναρίου με θέμα τη
μελισσοκομία από το Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Χανίων “Η ΜέλισσΑ”.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, στο περιθώριο του
σεμιναρίου, για τη νέα αυτή ποιότητα μελιού ο πρόεδρος του Συλλόγου “Η ΜέλισσΑ”
Ηλίας Χαλακατεβάκης τόνισε ότι «η ιδέα για την παραγωγή αυτής της νέας
ποιότητας ξεκίνησε το 2010 έπειτα από σχετική έρευνα που έκανε εδώ στην Κρήτη ο
καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Θρασυβούλου. Ο
φάκελος ήδη έχει κατατεθεί από τις 10 Μαΐου στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. και
περιμένουμε την τελική έγκριση, την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε, αφού
γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να παράγει τέτοιο μέλι, ώστε να υπάρξουν
ενστάσεις». Αναφορικά με το κρητικό μέλι γενικότερα ο κ. Χαλακατεβάκης
επεσήμανε ότι «είναι υψηλής ποιότητας, σε σχέση με τα περισσότερα που
παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό οφείλεται εν μέρει τόσο στις καλές
κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας όλο τον χρόνο καθώς και στο
ότι οι μέλισσες τρέφονται με το γνωστό μας θυμάρι, εξ ου και το θυμαρίσιο
μέλι». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στον Νομό Χανίων δραστηριοποιούμαστε περίπου
600 μελισσοκόμοι, από αυτούς το 35 – 40% είναι επαγγελματίες». Το μεγαλύτερο
όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στην Κρήτη, όπως τόνισε
χαρακτηριστικά ο κ. Χαλακατεβάκης, είναι «οι ασθένειες και οι θάνατοι χιλιάδων
μελισσών κάθε χρόνο από φυτοφάρμακα».
Δημοσίευση σχολίου