Το αυθεντικό βαλσαμικό ξύδι έχει σαν
μοναδικό συστατικό το συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών (συνήθως λευκών).
Μεταγγίζεται σε μια σειρά διαδοχικά μικρότερων βαρελιών από διαφορετικά ξύλα,
όπου βράζει, ωριμάζει και συγκεντρώνει αρώματα. Πωλείται δε, σε τιμές
ασυνήθιστες για τα ελληνικά νοικοκυριά (από 100€ έως 400€ τα 100ml).
Παρασκευή "εναλλακτικού βαλσάμικου
ξυδιού" και "κρέμας βασλάμικου" με το οποίο μπορούμε να
αντικαταστήσουμε το αγοραστό που στην ουσία είναι ξύδι, ζάχαρη, χημικά χρώματα
και αρώματα.
Υλικά:
5 μέρη ξύδι της αρεσκείας μας (σπιτικό ή
αγοραστό).
5 κουπες ξυδι θα βαλουμε μια κουπα
μελι..
1 μέρος πετιμέζι ή μέλι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ξύδι σε μια
κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το πετιμέζι ή το μέλι.Καθώς όλα τα ξύδια δεν
είναι το ίδιο ξινά, δοκιμάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε πετιμέζι ώστε να
πετύχουμε το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.
Το βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή
φωτιά, ώστε να εξατμίζεται το υγρό αλλά να μην καεί. Αν θέλουμε το βαλσάμικό
μας να έχει τη μορφή κρέμας, το βράζουμε αρκετά ώσπου να πήξει και να στέκεται
πάνω στο κοίλο μέρος του κουταλιού.
Βγάλτε το από την κατσαρόλα και ρίξτε το
σε μαλακό μπουκάλι που πιέζεται (σαν της μουστάρδας).
Αν κρυώσει και δείτε ότι δεν πέφτει
εύκολα, προσθέστε λίγο ξύδι για να αραιώσει ή ζεστάνετε το σε ζεστό νερό.
Δημοσίευση σχολίου