Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τι διαστάσεις πρέπει να έχει μία παγίδα σύλληψης αφεσμών.


Τι διαστάσεις πρέπει να έχει μία παγίδα σύλληψης αφεσμών. Εάν τοποθετήσω ένα κομμάτι κηρήθρας, θα βοηθήσει;
Στην ερώτηση αυτή η απάντηση είναι:
Οι πληροφορίες που έχουμε για την αποτελεσματικότητα των παγίδων σύλληψης αφεσμών προέρχονται από τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς δεν υπάρχουν πειραματικά αποτελέσματα από αντίστοιχη έρευνα για τις ελληνικές φυλές μελισσών. Υπάρχουν όμως γενικοί κανόνες που μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τέτοιων παγίδων.
Το μέγεθος της παγίδας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο καθώς οι ανιχνεύτριες μέλισσες αναζητούν την καταλληλότερη θέση προκειμένου τελικά θα εγκατασταθεί το μελίσσι. Οπότε μια πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη παγίδα ίσως να μην είναι αρκετά ελκυστική. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται κυψέλες κανονικές ή μικρές των 5 πλαισίων. 
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν καλάθια ανάστροφα τοποθετημένα ή κρεμασμένα. Διαστάσεις για κωδωνοειδείς παγίδες που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία είναι περίπου 40cm ύψος, 40cm διάμετρος στο επάνω μέρος και 26cm στο κάτω μέρος. Ο όγκος μιας τέτοιας κατασκευής είναι κατά προσέγγιση 31 λίτρα. Μικρότερος όγκος (24 λίτρα) δεν είχε τόσο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στο σημείο της ένωσης της βάσης με τα τοιχώματα, ανοίγεται μία είσοδος 3 περίπου εκατοστών
Το υλικό είναι προτιμότερο να είναι ξύλο ή πολτός ξύλου ή πολτός συμπιεσμένου χαρτιού. Το πλαστικό δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Επίσης η τοποθέτηση των παγίδων είναι καλύτερα να γίνεται σε σημεία προφυλαγμένα από βροχές, αέρα, πολύ ήλιο, ενώ καλό είναι να βρίσκονται και σχετικά υπερυψωμένα (3 μέτρα) παρά στο έδαφος. Η ανύψωση των παγίδων θα αποτρέψει την παρουσία και άλλων εισβολέων, όπως των ποντικιών.

Τέλος καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η παρουσία κάποια προσελκυστικής ουσίας. Η φερομόνη βασίλισσας αποτελεί ένα καλό δόλωμα, η παρουσία της οποίας μπορεί να προσελκύσει ακόμα και μικρές ομάδες μελισσών, πιθανότατα ανιχνευτριών ή παραπλανημένων. Η φερομόνη όμως αυτή δε βρίσκεται στην ελληνική αγορά και η προμήθειά της από το εξωτερικό είναι δύσκολη. Εναλλακτικά προτείνεται η χρήση λεμονιού ή μελισσόχορτου ή άρωμα (εσάνς) μελισσιού στο εσωτερικό της κυψέλης. Για το σκοπό αυτό κυκλοφορούν στην αγορά εμπορικά σκευάσματα με τέτοιες ιδιότητες. 
Έχει βρεθεί επίσης ότι η παρουσία παλαιών κηρηθρών λόγω των οσμών που φέρουν μπορούν να προσελκύσουν. Καλό είναι όμως να αποφεύγονται καθώς είναι εύκολο να προσβληθούν από κηρόσκωρο ή να αποτελέσουν ακόμα και εστία μόλυνσης.
 Έτσι απουσία φερομόνης βασίλισσας, και κηρηθρών, η προτιμότερη λύση είναι η χρησιμοποίηση μιας κυψέλης που πριν είχε εγκατασταθεί μελίσσι (για να εκμεταλλευτούμε τις φερομόνες που αφήνει) και στη συνέχεια επίχρισμα εσωτερικά με κερί και μελισσόχορτο ή λεμόνι.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas