Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Νεκρές Μέλισσες έξω από κυψέλη στο Καλαμάκι Ζακύνθου...


Νεκρές Μέλισσες έξω από κυψέλη στο Καλαμάκι Ζακύνθου... - Θ.Φιλίππου: "Έβλεπα τις μέλισσες να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου ..."
Αφορμή για το παρακάτω κείμενο στάθηκε η εικόνα που συνάντησε συμπολίτης  πριν μερικές ημέρες σε μια από τις κυψέλες μελισσών που διαθέτει
Ο κ.Φιλίππου επισκεπτόμενος την τοποθεσία  που διατηρεί τις κυψέλες του , μπροστά σε μία από αυτές βρήκε το  95% του πληθυσμού των μελισσών  νεκρό  Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Καλαμακίου Ζακυνθου (με αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες) όπου υπάρχει πλήθος Φοινικών.
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Δηλητηρίαση από ανθοφορία Φοίνικα

Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα λουλούδια του φοίνικα επειδή είναι χιλιάδες. Συλλέγουν ανοιχτοκίτρινη γύρη και γλυκό νέκταρ. Ο φοίνικας Ανθίζει το Καλοκαίρι έως το φθινόπωρο

Ο φοίνικας είναι ένα δέντρο που οι μέλισσες έχουν μεγάλη αδυναμία λόγω της πλούσιας γύρης του. Πρόσφατα στην Ελλάδα εισήλθε ένα σκαθάρι το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξήρανση των δέντρων του φοίνικα. Οι άνθρωποι προκειμένου να σώσουν τα φοινικόδεντρα από το έντομα αγοράζουν ένα φάρμακο - νεονικοτοειδές - το οποίο ρίχνουν στη ρίζα του δέντρου, στην συνέχεια μεταφέρει το δέντρο τους δηλητηριώδης χυμούς, και το σκαθάρι που θα αποπειραθεί να τραφεί ψοφάει. Έτσι λοιπόν καθαρίζουν τα δέντρα οι άνθρωποι, χωρίς να νοιάζονται για τις παράπλευρες απώλειες.

Πως πεθαίνουν όμως οι μέλισσες; Καθώς μεταφέρεται το δηλητήριο από τον κορμό του φοίνικα φτάνει έως τα φύλλα και τέλος τα λουλούδια δηλαδή τη γύρη και το νέκταρ. Τα λουλούδια δεν περιέχουν κάποιο μήνυμα που να προειδοποιεί τις μέλισσες και να τους λέει ότι περιέχουν δηλητήριο, μια θανατηφόρα νευροτοξική ουσία.

Οι μέλισσες πλησιάζουν τα λουλούδια τελείως απονήρευτες συλλέγουν το νέκταρ, και αυτό δρα σχεδόν άμεσα στον οργανισμό. Οι μέλισσες που θα πάρουν το δηλητήριο χάνουν την προσανατολιστική τους ικανότητα παθαίνουν πρόβλημα στο νευρικό τους σύστημα και χάνονται. Η γύρη που θα καταφέρει να φτάσει στη κυψέλη έχει ολέθριες συνέπειες σε όλες τις εσωτερικές μέλισσες και στο γόνο.

Η χρήση των νεονικοτοειδών φαρμάκων έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ωστόσο οι γεωπόνοι συνεχίζουν να το χορηγούν στους ανυποψίαστους πελάτες τους οποίους ποτέ δεν ενημερώνουν για τις καταστροφικές συνέπειες που δημιουργούν στους μελισσοκόμους και κατ επέκταση τους επικονιαστές του οικοσυστήματος. Τα νεονικοτοειδή φάρμακα παρόλο που είναι απαγορευμένα από το νόμο χρησιμοποιούνται τόσο για τα φοινικόδεντρα όσο και τους σπόρους φασόλια κλπ. Είναι σπόροι χρωματισμένοι με ροζ χρώμα. Και δεν είναι ακίνδυνοι όπως διαβεβαιώνουν οι γεωπόνοι. Αυτοί οι σπόροι όταν βλαστήσουν, γίνουν μεγάλα φυτά και ανθίσουν παραμένουν δηλητηριώδης για τις μέλισσες. Σκεφτείτε τι φάρμακα τρώμε, εφόσον ψοφάει η μέλισσα που θεωρείτε ένας γερός και ανθεκτικός οργανισμός.

Τι συμπτώματα έχει το μελίσσι και πως μπορούμε να το σώσουμε από τη δηλητηρίαση; Τα συμπτώματα είναι πολλές νεκρές μέλισσες έξω από την είσοδο και στα ποδαράκια τους έχουν ασπροκίτρινη γύρη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δηλητηρίασης κλείνουμε αμέσως τα πορτάκια των κυψελών, και περιμένουμε τουλάχιστον 1 ημέρα. Αν έχουμε δυνατότητα και μπορούμε να τα μετακινήσουμε θα ήταν ακόμα καλύτερο. Συνήθως η δηλητηρίαση γίνετε την στιγμή που είναι πιο δραστικό το φάρμακο.


Τα νεονικοτοειδή είναι ένας θανάσιμος εχθρός για τα μελίσσια. Έβλεπα τις μέλισσες να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Νομίζω πως ένα τέτοιο τέλος δεν αρμόζει σε κανένα έμβιο ον αυτού του πλανήτη. Πόσο μάλλον στη μέλισσα που έχει προσφέρει τόσα στον άνθρωπο..."

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas