Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ζώνες με ανθισμένα φυτά για την αύξηση της βιοποικιλότητας




Οι Γάλλοι γεωργοί και οι μελισσοκόμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της βιοποικιλότητας

Τα τελευταία τρία χρόνια, το έργο Biodiversité στη γαλλική περιοχή της Νορμανδίας ασχολείται με τη βιοποικιλότητα στη γεωργία. Οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι και οι σπουδαστές έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τις δυνατότητες αύξησης της βιοποικιλότητας στα γεωργικά αγροτεμάχια με τη φύτευση ταινιών λουλουδιών που παράγουν μέλι.

"Ενίσχυση της παρουσίας επικονιαστών και άλλων ευεργετικών εντόμων - αυτός είναι ο στόχος του έργου μας. Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό με την αλλαγή της διαχείρισης του τοπίου στην καλλιεργήσιμη γη μας. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, λουλούδια με λουλούδια, καλυμμένες καλλιέργειες και φράκτες στην άκρη των γεωργικών αγροτεμαχίων », λέει η Audrey Hulmel, επικεφαλής του έργου της GIEE Biodiversité.

Η ιδέα για αυτό το έργο ξεκίνησε όταν ένας τοπικός αγρότης άκουσε για έναν μελισσοκόμο που είχε προβλήματα στην εύρεση αγροτών με αγροτεμάχια ελαιοκράμβης και ηλιόσφαιρα για να ταΐσει τα 300 κυψέλες του. Αποφάσισε να:
Zητήσει από έναν μελισσοκόμο να βάλει κυψέλες δίπλα στα αγροτικά του πεδία. Επιπλέον, έβαλε και τις πρώτες λουλουδιές του. Ως μέλος του αγροτικού δικτύου Ecophyto, ζήτησε από τον αρχηγό του έργου να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα των μελισσών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυτές οι λουρίδες δεν εξυπηρετούσαν μόνο επικονιαστές, αλλά και τον αγρότη.

Audrey: "Οι ταινίες λουλουδιών που παράγουν μέλι είναι εύκολο να διατηρηθούν. Επιπλέον, προσελκύουν επικονιαστές, εξαιτίας των λουλουδιών, αλλά και άλλων εντόμων όπως τα σκαθάρια και οι πεζοπόροι. Αυτά τα έντομα τρώνε γυμνοσάλιαγκες και αφίδες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα φυτοφάρμακα. Εκτός αυτού, οι λωρίδες λουλουδιών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάβρωσης. Η ιδέα γεννήθηκε για να αποτελέσει ομάδα έργων για την προώθηση της βιοποικιλότητας. Με αυτό το έργο έχουμε δεσμευτεί να αξιολογήσουμε τα οφέλη αυτού του τύπου διαχείρισης μέσω ερευνών και παρατηρήσεων. "



Μετά από τρία χρόνια, το έργο έχει επιτύχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πρώτον, υπάρχει μια συνολική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των παρασίτων. Για παράδειγμα, δεν είναι πλέον απαραίτητη η χρήση εντομοκτόνων κατά των σκαθάρια γύρης. Επιπλέον, οι αγρότες τώρα γνωρίζουν καλύτερα πώς να αυξήσουν τον πληθυσμό των ευεργετικών εντόμων με όργωμα όσο το δυνατόν λιγότερο και να περιορίσουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων και να τραγουδήσουν ή να τράξουν. «Όταν πρόκειται για λουλούδια, ανακαλύψαμε βελτιωμένες τεχνικές διαχείρισης και καλύτερη επιλογή φυτών μελιού για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Αρχικά χρησιμοποιήσαμε μόνο Phacelia, sainfoin και φαγόπυρο. Τώρα έχουμε προσθέσει τριμμένο τριφύλλι, περσικό τριφύλλι, γλυκό τριφύλλι, βόρα και βίκο ».

Οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι κατανοούν τώρα τα θέματα και τους στόχους του άλλου, γεγονός που οδηγεί σε μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία. Ωστόσο, στο μέλλον χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη βιοποικιλότητα, επειδή οι ευεργετικές επιδράσεις των αλλαγών στο τοπίο και στη διαχείριση των καλλιεργειών μπορεί να γίνουν εμφανείς μόνο μετά από 5 ή περισσότερα χρόνια. "Σε λίγα χρόνια, θα μπορούσαμε να διεξαγάγουμε περισσότερη έρευνα σχετικά με τα φράγματα. Τα φρακτά είναι στενά συνδεδεμένα με τις λωρίδες λουλουδιών και επομένως είναι σημαντικά για τη βιοποικιλότητα ", καταλήγει ο Audrey.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas