Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube

Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μας στο You Tube, για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.

Αυτή την στιγμή μας ακολουθούν πάνω από 1000 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να γίνουμε περισσότεροι και να σας δίνουμε πάντοτε μια σωστή ενημέρωση.

Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγιώτης Μούσουρας.Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Πώς οι Ινδοί προστατεύουν τα τρένα τους με τον ήχο μελισσώνΜια πρωτότυπη λύση βρήκαν οι ινδικοί σιδηρόδρομοι προκειμένου να απομακρύνουν τους ελέφαντες από τις ράγες των τρένων: μόλις πλησιάζει ένα ζώο, από τα μεγάφωνα ακούγεται βόμβος μελισσών και ο ελέφαντας φεύγει, επειδή φοβάται μήπως τον τσιμπήσουν γύρω από τα μάτια ή στην προβοσκίδα του.
Περίπου 70 ελέφαντες σκοτώθηκαν από τρένα την τελευταία εξαετία, κυρίως στο κρατίδιο Ασάμ, στη βορειοανατολική Ινδία, αλλά και στη δυτική Βεγγάλη, στα βόρεια. Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Μέλισσα» έχουν τοποθετηθεί 50 μεγάφωνα στους «διαδρόμους» που ακολουθούν οι ελέφαντες στα πυκνά δάση του Άσαμ. Στο κρατίδιο αυτό ζουν περίπου 6.000 παχύδερμα, δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού των ελεφάντων της Ινδίας.

«Αναζητούσαμε τρόπους για να εμποδίσουμε τους ελέφαντες να πλησιάζουν στις ράγες και οι υπηρεσίες μας πρότειναν αυτόν», εξήγησε ένας εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων.

Τα μεγάφωνα αρχίζουν και μεταδίδουν τον βόμβο των μελισσών όταν πλησιάζουν τα τρένα σε ορισμένα σημεία. Ο θόρυβος ακούγεται σε ακτίνα 600 μέτρων.

Η λύση αυτή χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις για την προστασία των ζώων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η τοπική εταιρεία σιδηροδρόμων Northeast Frontier Railway (NFR) τιμήθηκε μάλιστα σήμερα από τους ινδικούς σιδηροδρόμους με το βραβείο της «καλύτερης πρωτοβουλίας».

Για να λύσουν το πρόβλημα της «συγκατοίκησης» των ανθρώπων με τους ελέφαντες, Νοτιοαφρικανοί ερευνητές έκαναν ένα πείραμα το 2018 στο εθνικό πάρκο Κρούγκερ: κρέμασαν κάλτσες «αρωματισμένες» με τις φερομόνες που παράγουν οι μέλισσες όταν απειλείται η κυψέλη τους. Οι 25 από τους 29 ελέφαντες που πλησίασαν «παρουσίασαν σημάδια ανησυχίας» και τελικά «απομακρύνθηκαν ήσυχα», σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου