Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τα νέα από τον πόλεμο ενάντια στα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ



Την Τετάρτη 16 Ιουλίου η Ε.Κ. ενέκρινε την αναθεώρηση των «ενιαίων αρχών»: τα κράτη μέλη ψήφισαν αυτή την εβδομάδα με ειδική πλειοψηφία υπέρ ενός μέτρου που τροποποιεί τις «ενιαίες αρχές» για την αξιολόγηση των κινδύνων από τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τις μέλισσες. Οι «ενιαίες αρχές» είναι τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμόζουν οι χώρες κατά την αξιολόγηση των φακέλων έγκρισης δραστικών ουσιών και έγκρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε, την αναθεώρηση γιατί υποστηρίζει την καθολική συμμόρφωση και εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της ΕΦΣΑ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων). ΑΝΑΡΩΤΙΈΜΑΙ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ 6 ΕΤΗ ΤΩΡΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΥΝΗΜΑΤΑ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΜΑΙΛ???
Μόνο από το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ και από την ΟΜΣΕ έχουν αποσταλεί τουλάχιστον 6 επιστολές για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Ελλάδα απείχε, επειδή δεν υπήρχε σαφής θέση ακόμα μετά και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Να θυμηθούμε ότι μετά από αίτημα του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ο οργανισμός ΕΦΣΑ με έδρα την Πάρμα της Ιταλίας ανέπτυξε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο τοξικότητας τνω φυτοφαρμάκων το 2013, το οποίο εξέτασε τους κινδύνους όχι μόνο για τις ενήλικες μέλισσες αλλά και για τις προνύμφες, καθώς και για τις μοναχικές μέλισσες και τους βομβίνους, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες οδούς έκθεσης σε φυτοφάρμακα. Πολλές ανεξάρτητες οργανώσεις στην Ευρώπη, μαζί και η ΑΠΙΜΟΝΤΙΑ μέσω της ομάδας ενάντια στα φυτοφάρμακα, αγωνιζόμαστε από το 2013 μέχρι και πρόσφατα για να εφαρμοστεί το έγγραφο αυτό της ΕΦΣΑ. Όμως Οι χώρες Κράτη μέλη, δεν το ψήφιζαν, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το νέο μέτρο για τις αναθεωρήσεις θα υποβληθεί τώρα σε τριμηνιαία περίοδο ελέγχου από το Συμβούλιο και το ΕΚ. Η επίσημη έγκριση προβλέπεται το φθινόπωρο αν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Στην ουσία όμως , ολόκληρο το έγγραφο των Κατευθυντήριων οδηγιών βρίσκεται υπό αξιολόγηση, και το ΜΕΛΛΟΝ προβλέπεται σκοτεινό για τις μέλισσες εάν δεν αντιδράσουμε .


Fani Hatjina

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas