Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ: ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 89.000 ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΤΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ



Ο αριθμός των αποικιών μελισσών μειώθηκε κατά 16% τον χειμώνα του 2017-18, σύμφωνα με διεθνή μελέτη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Strathclyde.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 5.363 μελισσοκόμων σε 36 χώρες, διαπιστώθηκε ότι από τις 544.879 αποικίες που καταγράφονταν στην αρχή του χειμώνα, χάθηκαν 89.124, εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, που περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων, φυσικές καταστροφές, μέσα από ένα συνδυασμό περιστάσεων που περιλαμβάνουν διάφορες επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών και προβλήματα με τη βασίλισσα της αποικίας.

Η Πορτογαλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ιταλία και η Αγγλία είχαν απώλειες άνω του 25%, ενώ η Λευκορωσία, το Ισραήλ και η Σερβία ήταν μεταξύ εκείνων με ποσοστά απώλειας κάτω του 10% Υπήρξαν επίσης σημαντικές περιφερειακές διαφοροποιήσεις σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί απώλειες 20,9% την περίοδο 2016-17 και πτώση της τάξης του 12% στον αριθμό των αποικιών κατά 12% την περίοδο 2015-16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελισσοκόμοι που μετέφεραν τις αποικίες τους κατά την περίοδο της βοσκής για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα χόρτα ή για επικονίαση, αντιμετώπισαν λιγότερες απώλειες από εκείνους που κράτησαν τις μέλισσες τους στον ίδιο τόπο. Οι μελισσοκομικές επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας είχαν επίσης μεγαλύτερες απώλειες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η μελέτη, βασισμένη σε εθελοντικά υποβληθείσες πληροφορίες, κάλυψε 33 χώρες στην Ευρώπη, καθώς επίσης και την Αλγερία, το Ισραήλ και το Μεξικό.

Η Δρ Άλισον Γκρέι, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών & Στατιστικών του Strathclyde, που ηγήθηκε της μελέτης, τόνισε πως «η απώλεια των αποικιών μελισσών είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα που τείνει να επηρεάζεται λιγότερο από το γενικό κλίμα από ότι από συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα ή από φυσικές καταστροφές, που πλήττουν την αποικία». Σημείωσε επίσης ότι παρατηρούμε τις αποικίες το χειμώνα αλλά αυτό που συμβαίνει με τις μέλισσες μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε συνθήκες του προηγούμενου καλοκαιριού. Πολλές χάνονται επίσης, πρόσθεσε, όταν υπάρχουν προβλήματα με τη βασίλισσα μιας αποικίας - για παράδειγμα, αν λείπει ή δεν βάζει τα γονιμοποιημένα αυγά που γίνονται εργατικές μέλισσες. Οι περισσότερες αποικίες είναι επίσης υπό επίθεση από παράσιτα.


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas