Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Δηλητήριο μέλισσας για την καταπολέμηση της αγγειακής άνοιας



Η άνοια αγγειακής αιτιολογίας (VaD) προκαλείται από τη μείωση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και χαρακτηρίζεται από προοδευτική γνωστική εξασθένηση.

Αποτελεί το 20% όλων των μορφών άνοιας και η συχνότητά της έχει αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ασκώντας πλέον μεγαλύτερη πίεση για κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο, ο παθολογικός μηχανισμός που διέπει την αγγειακή άνοια παραμένει ασαφής.
Οι ερευνητές επέλεξαν να διερευνήσουν την επίδραση του δηλητηρίου της μέλισσας σε πειραματόζωα που υπέστησαν διμερή κοινή απόφραξη της καρωτίδας (bilateral common carotid artery occlusion, BCCAO), μια τεχνική που παράγει παρόμοια με την αγγειακή άνοια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα ερεύνησαν:
Eάν το δηλητήριο της μέλισσας βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει την φλεγμονή των νεύρων στον ιππόκαμπο, μία εγκεφαλική δομή που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο.

Τα ζώα διαιρέθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες των 15 ατόμων:
Μία ομάδα ελέγχου, μια ομάδα ελέγχου BCCA0, και μια ομάδα BCCA0 που υποβλήθηκε σε θεραπεία με έγχυση διαλύματος δηλητηρίου 0,1 μg/g. στο σημείο βελονισμού ST36, τέσσερις φορές κάθε δεύτερη ημέρα.

Προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση της θεραπείας με δηλητήριο στη γνωστική λειτουργία, πραγματοποίησαν μια δοκιμή Υ-λαβύρινθου, δηλαδή τα ζώα μάθαιναν να βρίσκουν το δρόμο τους σε έναν λαβύρινθο τύπου Υ.

Προκειμένου να εντοπιστεί οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ αυτών των αποτελεσμάτων και της φλεγμονής των νεύρων. πραγματοποίησαν επίσης την δοκιμή Western blotting που εντοπίζει συγκεκριμένες πρωτεΐνες στους ιστούς, και συγκεκριμένα στον ιππόκαμπο των πειραματόζωων.

Τα ζώα που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με δηλητήριο
έδειξαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και μειωμένη έκφραση των νευροφλεγμονωδών πρωτεϊνών στον ιππόκαμπο.

Επιπλέον, αυξήθηκαν κάποιοι δείκτες που δείχνουν αυξημένο μεταβολισμό, δηλαδή δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, καθώς και νευροτροφικοί παράγοντες στον ιππόκαμπο.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το δηλητήριο της μέλισσας ασκεί νευροπροστοτευτική επίδραση και μειώνει τη φλεγμονή των νεύρων, τουλάχιστον στα πειραματόζωα BCCA0.

Της Κατερίνας Καρατάσου, Κτηνίατρος, Ο.M.Σ.E.

Πηγή: Μελισσοκομικό_Βήμα

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas