Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΤΣΙΜΠΑΝΕ;


Το ξέρατε ότι οι μέλισσες όταν μας τσιμπάνε πεθαίνουν; Ναι, αυτό ισχύει! Γιατί όμως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα; Δείτε, είναι φοβερό!
Είμαστε στην εξοχή και απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα και την υπέροχη θέα.

Ξαφνικά, μία μέλισσα κάθεται επάνω στο χέρι μας και πάνω στον πανικό μας... τσουπ, μας τσιμπάει!

Γιατί;
 
Αυτό συμβαίνει με τις θηλυκές μέλισσες. Αυτό που αποκαλούμε εμείς κεντρί, στην πραγματικότητα δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σαν κεντρί.

Τουλάχιστον δεν είναι αυτή η κύρια λειτουργία του.

Τι είναι το κεντρί

Το κεντρί που λέτε συνδέεται με έναν αδένα που περιέχει δηλητήριο μέσα στην κοιλιά της μέλισσας, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο και να προκαλέσει ένα επίπονο τσίμπημα!

Η βασίλισσα, η οποία τσιμπάει μόνο εχθρικές βασίλισσες, έχει ένα κεντρί που είναι μαλακό. Σε περίπτωση που τσιμπήσει, μπορεί εύκολα να βγει από το σώμα του θύματος.


Οπότε, η βασίλισσα μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές.

Από την άλλη, το κεντρί των θηλυκών μελισσών έχει "αγκάθια", οπότε, αν μπει στο δέρμα του θύματος της, δεν μπορεί να το τραβήξει πάλι έξω! "Σκαλώνει" μέσα στο σώμα του θύματος της και είναι αδύνατο να βγει!

Τι συμβαίνει όταν η μέλισσα μας τσιμπάει...

Όταν η μέλισσα προσπαθήσει να φύγει μετά από το τσίμπημα, το κεντρί αποχωρίζεται από την κοιλιά της μαζί με τον αδένα που έχει το δηλητήριο και ένα μέρος του πεπτικού της συστήματος, φοβερό!
 
Τα νεύρα του δηλητηριώδους αδένα συνεχίζουν να ρίχνουν δηλητήριο για 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα έχει φύγει η μέλισσα.

Έτσι το δηλητήριο εισέρχεται βαθιά μέσα στην πληγή, προκαλώντας τη μέγιστη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει. Η μέλισσα όμως, δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης. Έχοντας χάσει ζωτικής σημασίας όργανα, ξεψυχάει μετά από λίγη ώρα!

Είναι ένα πολύ περίεργο αμυντικό όπλο, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο αν η μέλισσα θυσιάσει την ίδια της τη ζωή!

Ουσιαστικά είναι μια πράξη αυτοκτονίας από την πλευρά της μέλισσας.

Αν η κάθε μέλισσα ζούσε για τον εαυτό της, δεν θα ήταν και πολύ έξυπνος τρόπος άμυνας, αλλά οι μέλισσες ζουν για την φωλιά τους και όχι για τον εαυτό τους, αυτό θα πει ομαδικότητα!!!

Ο πραγματικός σκοπός δηλαδή δεν είναι να μας επιτεθούν αν για παράδειγμα τις χτυπήσουμε με μια εφημερίδα, αλλά να προστατεύσουν τη φωλιά τους από τους εχθρούς της.

Συνεπώς το κεντρί της μέλισσας δεν είναι επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. Και όχι αυτοάμυνας αλλά άμυνας για τη φωλιά. Και χρησιμοποιείται για να διασφαλίσουν την ύπαρξη του είδους.

Για να μην μας τσιμπάνε οι μέλισσες...

Για να μην μας τσιμπάνε οι μέλισσες, μπορούμε να κάνουμε κάτι πάρα πολύ απλό!

Όταν μία μέλισσα καθίσει επάνω μας, πολύ απλά, δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε!

Πολλές φορές δημιουργείται πανικός και κάνουμε τη μέλισσα να νιώσει απειλή, με αποτέλεσμα να μας τσιμπήσει!


Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην αντιδράσουμε καθόλου! Θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να μην κουνιόμαστε και να περιμένουμε να κάνει τη βολτίτσα της επάνω μας.

Έτσι, θα δείτε ότι δεν πρόκειται να μας τσιμπήσει και θα φύγει μετά από λίγο,        να το θυμάστε αυτό!

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas