Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑ;


Αλήθεια, γιατί όλα σχεδόν τα λουλούδια έχουν τόσο όμορφα και ζωηρά χρώματα; Για λόγους ομορφιάς και αισθητικής; Ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο;

Όλοι μας βλέπουμε κίτρινα, κόκκινα όμορφα ζωηρά χρώματα σε λουλούδια. Είναι τυχαίο λέτε; Όχι! Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που έχουν χρώματα, ας δούμε λοιπόν…

Τα λουλούδια διαθέτουν μία εδική λειτουργία για την αναπαραγωγή των φυτών. 

Τα φυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς επικονίαση.

Επικονίαση για να καταλάβετε, είναι ο τρόπος που κάνουν τα φυτά αναπαραγωγή μέσω της εναπόθεσης γύρης.

Δηλαδή είναι η διαδικασία μεταφοράς γύρης από το ένα φυτό στο άλλο, για την αναπαραγωγή τους.


Πολλά φυτά βασίζονται στην αλληλεπίδρασή τους με τα έντομα για την επικονίαση. Το αναπαραγωγικό κύτταρο τέτοιων φυτών είναι τοποθετημένο σε ένα συγκεκριμένο μέρος του λουλουδιού το οποίο λέγεται ανθήρας.

Η γύρη στους ανθήρες αποτελεί ουσιαστικά το αρσενικό κύτταρο για την επικονίαση. Αυτά τα κύτταρα, προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση, πρέπει να συνενωθούν με τα ωάρια σε ένα άλλο μέρος του φυτού που λέγεται ύπερος.

Όταν ένα έντομο πηγαίνει από το ένα φυτό στο άλλο μεταφέρει τη γύρη με τα άκρα του και έτσι βοηθάει στη γονιμοποίηση. Δηλαδή κάνει την επικονίαση από φυτό σε φυτό!

Αυτό το είδος γονιμοποίησης είναι γνωστό και ως ετεροεπικονίαση και έχει πολλά πλεονεκτήματα για την εξέλιξη του γενετικού κώδικα ενός φυτού έναντι της αυτοεπικονίασης.



                 Και που κολλάει όλο αυτό με τα χρώματα στα λουλούδια;

Τα ζωηρά λοιπόν χρώματα του λουλουδιού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση των εντόμων για τη γονιμοποίηση των φυτών!

Αν τα λουλούδια δεν είχαν έντομα χρώματα, δεν θα προσέλκυαν ιδιαίτερα τα έντομα κι έτσι δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν με φυσιολογικό ρυθμό!

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas