Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

«ΠΕΡΙΕΡΓΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Μερικά από τα περίεργα και τα παράξενα, που υπάρχουν από την ζωή των μελισσών.
Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούνε 1000 έως 2000 μέλισσες.

Χρειάζονται περίπου 4-5 κιλά νέκταρος για να παραχθεί 1 κιλό μέλι!
 
Για κάθε 1γρ. νέκταρος η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες!

Περίπου 8 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παράξουν 1 κιλό κερί!

Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3-4 χλμ. Μπορεί να φτάσει και τα 8 χλμ σε περιόδους έλλειψης!

Με την ενέργεια 28 γρ μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης!

Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι περίπου 30 χλμ/ώρα!

Οι ετήσιες διατροφικές ανάγκες ενός φυσιολογικού μεγέθους μελισσιού μεταφράζονται σε 22 περίπου Kg γύρης και αντίστοιχα σε 70 Kg μελιού. Για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων τροφής πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους ένα εκατομμύριο πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών και αντίστοιχα τέσσερα εκατομμύρια ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών!

Το εξαγωνικό σχήμα κελιών της κηρήθρας αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χώρο, από άποψη οικονομίας υλικού, χωρητικότητας και σταθερότητας!

Η μέλισσα σε 15 ημέρες παραγωγής κεριού χάνει το 20% των πρωτεϊνών του σώματός της!

Οι προνύμφες των βασιλισσών ταίζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Αντίθετα οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταίζονται με βασιλικό πολτό τις 3 πρώτες ημέρες και μετά με ένα μίγμα μελιού και γύρης τις επόμενες ημέρες!

Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας κυμαίνεται μεταξύ 2-5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες, για τις καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες μέλισσες, και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες!

Η βασίλισσα έχει διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το βάρος της!

Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα «γαμήλιο ταξίδι», πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στην σπερματοθήκη της, ζευγαρώνοντας με 8-10 κηφήνες! Από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναζευγαρώνει ποτέ!

Τα γονιμοποιημένα ωά εξελίσσονται σε θηλυκά άτομα, εργάτριες μέλισσες ή βασίλισσες, ενώ τα αγονιμοποίητα ωά σε κηφήνες!

Σε περιόδους έντονης νεκταροέκκρισης οι μέλισσες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ημερών, προτιμούν να συμπεριφέρονται ως συλλέκτριες. Αντίθετα, όταν η νεκταροέκκριση σταματά, τότε συνωστίζονται στην είσοδο της φωλιάς για να προστατέψουν τα αποθέματα της τροφής τους!

Οι «χοροί» αποτελούν την πιο εξελιγμένη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων ενός μελισσιού. Τις «φιγούρες» του χορού μέσα στην σκοτεινή κυψέλη, οι άλλες μέλισσες τις αντιλαμβάνονται με την αφή και την ακοή, καθώς ακολουθούν την χορεύτρια μέλισσα, στον χορό της, ενώ τους ήχους που συνοδεύουν τις κινήσεις τις αντιλαμβάνονται ως δονήσεις πάνω στην κηρήθρα. Συμπλήρωμα του μηνύματος αποτελεί η οσμή του νέκταρος ή της γύρης που η «χορεύτρια» μέλισσα μεταφέρει. Οι χοροί των μελισσών κύρια δηλώνουν την απόσταση και την κατεύθυνση της τροφής από τη φωλιά! Για την αποκωδικοποίηση της γλώσσας αυτής ο Γερμανός Βιολόγος Karl von Frisch τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ!

Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν το μελισσοκόμο τους. Αν κάποιος γνωρίζει την μελισσοκομική τέχνη μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε κυψέλη, χωρίς οι μέλισσες να εναντιωθούνε.

Ο όρος κυψέλη αριθμεί 316 διαλεκτικούς τύπους, σε ολόκληρο το «χωροχρόνο» του Ελληνικού πολιτισμού. Υπάρχουν, μάλιστα περιοχές που αριθμούν πολύ περισσότερο από το σύνηθες (Κάρπαθος-17 τύπους).




Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas