Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ




Καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, να αγοράσει μελίσσια για να πάρει μέλια στην πρώτη ανθοφορία, ή να πάρει μικρά και να τα μεγαλώσει για να μάθει και να "τριφτεί", γνωρίζοντας βήμα βήμα την μελισσοκομια; Μήπως θέλει να αγοράσει μερικά μικρά για να μάθει, αλλά ταυτόχρονα να πάρει και μερικά μεγάλα για να πάρει αμέσως μέλια (ανεβάζοντας τον και ψυχολογικά) για να συνεχίσει; Ερωτήματα πολλά και καυτά. Για κάποιους βέβαια η απόφαση είναι δύσκολη, γιατί ανεβαίνει το ποσό, ο μικρός χώρος της αποθήκης, η μετακίνηση τους δύσκολη, κλπ.

Εγώ μπορώ να βοηθήσω μόνον στο τι πρέπει να προσέξει ο κάθε αρχάριος μελισσοκόμος, όταν αυτός αποφασίσει, στην αγορά των μελισσιών του και το κάνω αμέσως παραθέτοντας τα παρακάτω:
 
Τα μελισσοσμήνη να πληρούν τις προϋποθέσεις που πρέπει από πλευράς υγείας, να μην αγοραστούν σμήνη που έχουν ασκοσφαίρωση (γύψινο γόνο), ή άλλες ασθένειες, επίσης οι παραφυάδες να μην κοπούν από μελίσσια που παλαιότερα ήταν άρρωστα με σηψηγονίες.

Οι βασίλισσες να είναι μεγάλες και αρτιμελείς, να μην τους λείπουν πόδια ή φτερά. Η ηλικία τους να είναι μικρή. Αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά, έχουν χνουδωτή κοιλιά και θώρακα ενώ οι παλαιές είναι λείες και το χνούδι τους έχει φύγει.

Ο γόνος και από τις δυο πλευρές σε κάθε πλαίσιο να είναι, από ορθοστάτη σε ορθοστάτη, συμπαγής και όχι διάσπαρτος ή με πολλά κενά κελιά ανάμεσα. Επίσης να καλύπτεται από μέλισσες το κάθε πλαίσιο και στις δύο πλευρές του. "Γόνος", λέγονται τα σφραγισμένα κελιά, τα ασφράγιστα με μεγάλες και μικρές προνύμφες αλλά και τα αυγά και των τριών ημερών.

Οι κηρήθρες με τις τροφές να είναι, καινούργιες και όχι παλαιές και μαύρες. Με σφραγισμένα τα μέλια και γεμάτα όλα τα κελιά με γύρη και αυτές οι κηρήθρες να έχουν τους πληθυσμούς τους.

Οι κυψέλες που πιθανόν να πάρετε μαζί με τα μελισσοσμήνη ή τις παραφυάδες να προτιμήσετε να είναι καινούργιες όσο το δυνατόν, ακόμη και αν χρειασθεί να δώσετε μερικά ευρώ παραπάνω για την κάθε μία. Προσοχή, να είναι απολυμασμένες. Αυτό φαίνεται από τον πάτο της κυψέλης, είναι καθαρός, όπως επίσης και η σανίδα απογείωσης και προσγείωσης των μελισσών στην είσοδο της κυψέλης. Αποφύγετε παλαιές κυψέλες ακόμη και αν στις κάνουνε δώρο. Εκτός και αν τις πάρετε και τις απολυμάνετε εσείς και μετά τις δώσετε για να βάλουν μέσα μελισσοσμήνη.
Οι νεαρές βασίλισσες έχουν χνουδωτή κοιλιά και θώρακα, ενώ οι παλαιές είναι λείες και το χνούδι τους έχει φύγει.

Αγοράστε από μελισσοκόμους που διατηρούν και συντηρούν πολλά μελίσσια, παράγουν από όλα τα προϊόντα της κυψέλης, και έχουν πολλές μελισσοκομικές γνώσεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες και τις συμβουλές τους, κρατήστε τα τηλέφωνά τους, μην τυχόν και προκύψει κάποιο πρόβλημα με κάποια βασίλισσα κ.α. αλλά ταυτόχρονα συμβουλευτείτε διαβάζοντας και κάποιο σχετικό βιβλίο για τα θέματα που σας αφορούν

Αποφασίστε πριν από την αγορά των μελισσιών, που θα τοποθετήσετε τις κυψέλες σας, γιατί είναι δύσκολη η μετακίνηση τους αν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που καλό είναι να γνωρίζει και να τηρεί ο κάθε νέος και νέα μελισσοκόμος όταν θέλει να αγοράσει μελίσσια.

Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο site melissokomos.com

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas