Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΡΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!!!!


Τι είναι η γύρη των μελισσών;

Με απλά λόγια, είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν στα πίσω πόδια τους οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια την άνοιξη.

Γύρη ονομάζεται το φυσικό προϊόν το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. από ανθισμένα λουλούδια , το οποίο αναμιγνύουν με νέκταρ ή μέλι και αδενικές εκκρίσεις για καλύτερη συνοχή (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς). Η μέλισσα τοποθετεί τη γύρη στο «καλαθάκι», στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν γεμίσει το καλαθάκι της, η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα πακτωθεί/αποθηκευτεί στα κελιά της κηρήθρας για να εκθρέψει τον γόνο, εκτός κι αν της το «κλέψουμε» εμείς οι μελισσοκόμοι, που έχει τοποθετώντας στην είσοδο της κυψέλης ειδική γυρεοπαγίδα. Και κάπως έτσι φτάνει η γύρη σε σας!


 Γιατί οι μέλισσες συλλέγουν γύρη;

Δηλαδή η φυσική μορφή της επεξεργασμένης από τις μέλισσες γύρης είναι κοκκώδης. Περιλαμβάνει συνήθως κόκκους διαφόρων χρωμάτων, ανάλογα με τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φυτών που έχει συλλεχθεί, είναι βασικά υπόγλυκη, πολλές φορές όμως έχει αρκετά πικρούς τόνους.
Δεν το κάνουν για να επικονιάσουν τα φυτά, απλά αυτό είναι ένα ευεργετικό αποτέλεσμα της ανάγκης τους να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους! Την συλλέγουν για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν! Χρειάζονται πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία και αυτές τις βρίσκουν στην γύρη των φυτών. Την χρειάζονται στα πρώτα στάδια της ζωής τους για τη δόμηση του μυϊκού ιστού τους και δημιουργία των αδένων τους. Αργότερα την χρειάζονται για να παράξουν το βασιλικό πολτό και να ταΐσουν τις προνύμφες! Είναι η πρώτη ύλη του βασιλικού πολτού με λίγα λόγια!

Τι διαφορά έχει αυτή η γύρη των φυτών από αυτή των μελισσών;

Όταν ακούμε γύρη, στην συνέχεια σκεφτόμαστε την λέξη «Αλλεργία»! Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αυτή η γύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ά. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη, την οποία μαζεύουν οι μέλισσες από τα φυτά και τhς προσθέτουν συστατικά που κατ’ επέκταση έχει θαυμαστές ιδιότητες. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία γύρης φυτών τόσο καλύτερη σε θρεπτικά στοιχεία και ποιότητα!

Τι συστατικά περιέχει η γύρη των μελισσών;


Περιέχει:
• Πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
• Σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες καθώς η ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
• Λιπίδια
• Λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών
• Μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία 179 mm
• Βιταμίνες B,C,E
• Φαλαινοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη P
• Καροτονοειδή
• ΝουκλεΪκά οξέα και νουκλεοτίδια
• Ένζυμα
• Αυξητικούς παράγοντες
• Προβιοτικά
• Ρ-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού)

Τι ιδιότητες έχει η γύρη των μελισσών, ποια η  θρεπτική της αξία;

Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε και αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και πάρα πολλές βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

 Σε ποιες παθήσεις βοηθάει η κατανάλωση της γύρης  των μελισσών;



Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη, στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία (αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος).

Επίσης επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη R που αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων.

Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην θεραπεία παθήσεων του προστάτη(& προστατίτιδα), και έχει μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κιστίνη που βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και στην διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.

Χρησιμοποιείται από αθλητές σαν ενισχυτικό-συμπλήρωμα.
Έχει παρατηρηθεί θετική επίδραση γενικότερα σε : κρυολογήματα & γρίπη, αλλεργικό συνάχι, άσθμα, αλλεργίες, αθλητές, ρευματισμούς & αρθρίτιδες, δέρμα, παθήσεις από ακτινοβολία, συκώτι, γυναικολογικά προβλήματα (εμμηνόπαυση κλπ), αναζωογόνηση & ανδρισμός,
σεξουαλική ικανότητα-στειρότητα, παιδιά, διαβήτης, στρές, κατάθλιψη, αϋπνία, τάση για αμνησία, όραση, εντερικές διαταραχές, πάρκινσον κλπ.

Ενισχύει την πνευματική λειτουργία. Προσφέρει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και τον μεταβολισμό, καταπολεμά την αδυναμία και την εξασθένιση του οργανισμού.

Συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας.

Τι προσφέρει η γύρη στην υγεία μας;

• Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία ακόμα και την κατάθλιψη
• Η ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ, που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού
• Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο
• Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
• Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει τον μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά)
• Κατά της αναιμίας
• Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
• Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών
• Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό
• Τονώνει την λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει την γονιμότητα
• Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία
• Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις.

Μπορώ να καταναλώσω γύρη; Μήπως είμαι αλλεργικός στην γύρη των μελισσών;

Μία Αντένδειξη έχει! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΑΝΏΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΣΜΑ, εκτός αν το προτείνει ο αλλεργιολόγος σας. Αλλεργία στην κατανάλωση της γύρης , ευτυχώς αφόρα μόνο ένα στα 2000 άτομα.

Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία & διάρροια) σταματάμε τη λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο!

Πόση γύρη πρέπει να τρώμε;


Η Συνιστώμενη Δοσολογία της ημέρας είναι :

Ενήλικες & Κουρασμένους Οργανισμούς:
Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας (ποσότητα 25-35 γρ.) γύρης την ημέρα ικανοποιεί & καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ αποδίδει μόνο 45 θερμίδες.

Αθλητές & Άτομα με προβλήματα υγείας:
Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο με άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (πολλοί γιατροί στην Ελλάδα προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους)

Παιδιά:
Συνιστάται η μισή δόση από τους ενήλικες, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού
• για παιδία 6-16 χρόνων η κανονική δόση είναι περίπου 15-20 gr/ημέρα ( ένα κουταλάκι του γλυκού ),
• για παιδία 3-6 χρονών η κανονική δόση είναι περίπου 8-10 gr/ημέρα ( μισό κουταλάκι του γλυκού ).

Μπορούμε να τρώμε γύρη καθημερινά κάθε πρωί ή όποτε θυμάστε (!) με άδειο στομάχι καθ΄ολη την διάρκεια του χρόνου ή για χρονικά διαστήματα 4-6 εβδομάδων, με διακοπή, 3-4 φορές το χρόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα (ή όσο απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες μας) , το πρωί, σκέτη (αυτούσια) ή με μέλι, λίγο γιαούρτι , με δημητριακά ή μέσα σε λίγο χυμό ή γάλα, ή με ότι άλλο θέλετε αρκεί να είναι κρύο! Το ζεστό το καίει, μαζί και η θρεπτική ιδιότητα! Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα. Προτιμάται τις πρωινές ώρες πριν το γεύμα, γιατί ο οργανισμός τις απορροφά καλύτερα!

* Αν καταναλώνετε γύρη πρώτη φόρα, καλό είναι να μην είναι άδειο το στομάχι σας, φάτε κάτι, γιατί θα σας πέσει βαρύ. Η αρχή πρέπει να γίνεται με μικρή ποσότητα (ώστε να συνηθίσει το στομάχι), λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού για μία περίπου εβδομάδα, και σταδιακά να αυξάνεται η ποσότητα της δόσης ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει την μία κουταλιά της σούπας.

Πότε πρέπει να καταναλώνουμε γύρη;

Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά τη μέρα, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί που ο μεταβολισμός είναι πιο γρήγορος, ή μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου. Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανά περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μία ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή. Γενικά η γύρη θα πρέπει να θεωρείται ως τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιο και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής! Η χρήση της μπορεί να γίνεται και θα έπρεπε να γίνεται, κατά την διάρκεια όλου του έτους χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε μειωμένες δοσολογίες.

Έχει πολλές θερμίδες η γύρη;

H ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή! Mια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει  μόνο 45 θερμίδες!

 Ο μελισσοκόμος πως μαζεύει την γύρη;



Το μάζεμα της γύρης γίνεται με τη βοήθεια ειδικού συλλεκτικού μηχανισμού  που λέγεται  «γυρεοπαγίδα» (έχει μικρά ανοίγματα ),  που τοποθετείται στην είσοδο της κυψέλης. Οι μέλισσες συλλέκτριες μπορούν να περάσουν από το άνοιγμα της παγίδας χωρίς όμως να μπορεί να περάσει και το φορτίο τους δηλαδή ο σβώλος της γύρη. Έτσι η γύρη πέφτει κάτω σε ειδικό χώρο της παγίδας και μαζεύεται από το μελισσοκόμο κάθε απόγευμα. Η γύρη πρέπει να μαζεύεται από το μελισσοκόμο κάθε μέρα και αφού γίνει ο καθαρισμός από τυχόν ξένα σώματα να αποθηκεύεται.

 Τι διαφορά έχει η αποξηραμένη γύρη από την  νωπή;



Η «νωπή γύρη» είναι φρέσκια γύρη που έχει συλλεχθεί το απόγευμα από τις «γυρεοπαγίδες» των μελισσιών της ίδιας μέρας, έχει καθαριστεί και αποθηκευθεί χωρίς καμία επεξεργασία σε γυάλινα βάζα που έχουν τοποθετηθεί στην κατάψυξη στους -18 ° C. Το οποίο διατηρείται (Μέχρι την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται πάνω στο βάζο) και καταναλώνεται από την κατάψυξη.

Ενώ η «αποξηραμένη γύρη» είναι επίσης φρέσκια γύρη αλλά η διαφορά της με την «νωπή γύρη» είναι ότι αποξηραίνεται ώστε να φύγει η περισσότερη της υγρασία και διατηρείται (Μέχρι την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται πάνω στο βάζο) σε θερμοκρασίες δωματίου κάτω των 21 ° C. Εάν έχει πιο υψηλή θερμοκρασία την τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου μας. Καλύτερα όμως να την έχετε στην συντήρηση του ψυγείου γιατί διατηρεί την θρεπτική της αξία περισσότερο!

Ποια είναι καλύτερη;Η νωπή ή αποξηραμένη;

Βέβαια η φρέσκια γύρη διατηρεί πιο ψηλή τη βιολογική της αξία και τα ωφέλιμα συστατικά γιατί δεν έχει επεξεργαστεί!

Πως συντηρείται η γύρη των μελισσών;

Η νωπή γύρη πρέπει να συντηρείται στην κατάψυξη στους -18 ° C. Διατηρεί το 100% των θρεπτικών συστατικών της εκεί για 2 έτη από την συλλογή της!

Η αποξηραμένη καλό είναι να φυλάσσεται μέσα στην συντήρηση του ψυγείου. Στο ψυγείο χάνει περίπου 15-20% των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο. Εκτός ψυγείου σε δροσερό σκοτεινό χώρο (Θερμοκρασία δωματίου 21 °C) συντηρείται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (2-3 μήνες) διότι χάνει πάρα πολύ γρήγορα τις θρεπτικές της ιδιότητες  των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas