Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Οι μέλισσες είναι επιλεκτικοί καλοφαγάδες



Οι αγριομέλισσες έχουν εκλεκτικούς ουρανίσκους όταν πρόκειται για τα γεύματα γύρης. Μπορούν να ανιχνεύσουν την θρεπτική ποιότητα της γύρης και αυτή τους η ικανότητα τις βοηθάει να διαλέγουν ανάμεσα στα είδη των φυτών για να βελτιστοποιήσουν την διατροφή τους.

Επιστήμονες από το Penn State University στις ΗΠΑ, διεξήγαγαν μια μελέτη στο εργαστήριο κατά την οποία έβαλαν μέλισσες σε κλωβούς που δεν περιείχαν ίχνη λουλουδιών. Αντί για λουλούδια, έδωσαν στις μέλισσες φρέσκια γύρη από διαφορετικά φυτά.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μέλισσες προτιμούσαν τη γύρη με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης-λιπιδίων.

‘Οι πληθυσμοί πολλών ειδών μελισσών βρίσκονται σε παρακμή σε όλο τον κόσμο και η κακή διατροφή θεωρείται ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί αυτή την ελάττωση’, είπε η Christina Grozinger, σύμβουλος του Κέντρου Μελέτης Επικονιάσεων του Penn State. ‘Οι έρευνές μας μπορούν να βοηθήσουν να αναγνωριστούν τα είδη φυτών και τα φυτικά αποθέματα που προσφέρουν υψηλής ποιότητας διατροφή στις αγριομέλισσες και ενδεχομένως και σε άλλα είδη μελισσών, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κήπων και χώρων φύτευσης, φιλικών προς την επικονίαση’.

Σύμφωνα με την Grozinger, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι άλλα είδη ζώων ρυθμίζουν τη διατροφή τους για να σιγουρευτούν ότι παίρνουν αρκετά –αλλά όχι υπερβολικά- από τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους για να παραμείνουν υγιή. ‘Οι μέλισσες πιθανόν λαμβάνουν την πλειοψηφία των υδατανθράκων από το νέκταρ και μετά πρέπει να τραφούν επιλεκτικά από διαφορετικά είδη γύρης για να πάρουν τις σωστές ποσότητες πρωτεΐνης και λιπιδίων’, είπε.

Σύμφωνα με τον Anthony Vaudo, απόφοιτο εντομολογίας που ήταν επικεφαλής της έρευνας, οι επιστήμονες πίστευαν πριν ότι οι προτιμήσεις των μελισσών στα φυτά που ανθοφορούν, εξαρτιόνταν από χαρακτηριστικά των λουλουδιών, όπως το χρώμα, η μυρωδιά, η μορφολογία ή η συγκέντρωση σε νέκταρ.

‘Εδώ αποδεικνύουμε ότι οι αγριομέλισσες στην πραγματικότητα διαλέγουν ένα φυτό για την διατροφική ποιότητα της γύρης του.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί η γύρη αποτελεί για τις μέλισσες την πρωταρχική πηγή πρωτεϊνών και λιπιδίων. Βρήκαμε ότι οι αγριομέλισσες επισκέπτονταν περισσότερο τα φυτά με γύρη με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης-λιπιδίων. Δεν παρατηρήσαμε άμεση σχέση ανάμεσα στην επισκεψιμότητα των μελισσών και στις συγκεντρώσεις υδατανθράκων, πρωτεΐνης ή λιπιδίων στη γύρη’, είπε ο Vaudo.

Οι ερευνητές παρατήρησαν και κατέγραψαν αγριομέλισσες καθώς έψαχναν για γύρη ανάμεσα σε φυτά ξενιστές σε έναν υπαίθριο χώρο στον οποίο οι μέλισσες είχαν πρόσβαση μόνο σε αυτά τα φυτά. Μετά καθόρισαν τις συγκεντρώσεις υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπιδίων καθώς και την αναλογία πρωτεΐνης-λιπιδίων στη γύρη όλων των φυτών μέσα στον χώρο. Η ομάδα ανέλυσε τη σχέση μεταξύ των ποσοστών αναζήτησης τροφής και της διατροφικής ποιότητας της γύρης. Τα φυτά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από αγριομέλισσες σε αυτή τη μελέτη ήταν η αμερικανική κασσία, η ζεμπρίνα και το Culver’s root. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τα ευρήματα ότι οι μέλισσες προτιμούν γύρη με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης-λιπιδίων, χρησιμοποιώντας μια έρευνα εργαστηρίου σε κλωβούς κατά την οποία τοποθετούσαν τις μέλισσες σε κλουβιά στα οποία δεν υπήρχαν ίχνη λουλουδιών. Αντί για λουλούδια, έδωσαν στις μέλισσες φρέσκια γύρη από διαφορετικά φυτά. Οι επιστήμονες βρήκαν και πάλι ότι οι μέλισσες προτιμούσαν τη γύρη με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης-λιπιδίων.

Τέλος, για να εξετάσουν αν οι προτιμήσεις των μελισσών είχαν σχέση με τη θρεπτική ποιότητα και όχι με κάποια άλλα χημικά ίχνη στη γύρη των διαφορετικών φυτών, οι ερευνητές ομογενοποίησαν τη γύρη που συλλέχθηκε από τις μέλισσες σε ένα ομοιόμορφο διατροφικά μίγμα. Έπειτα πρόσθεσαν πρωτεΐνη και λιπίδια στη γύρη για να δημιουργήσουν διατροφή με διαφορετικές αναλογίες πρωτεΐνης-λιπιδίων και την έδωσαν στις μέλισσες. Οι μέλισσες συνέχισαν να προτιμούν τη γύρη που είχε την ίδια αναλογία πρωτεΐνης-λιπιδίων με αυτή που βρέθηκε να προτιμούν στην έρευνα στον υπαίθριο χώρο.
‘Αυτές οι θρεπτικές αναλογίες είναι πιθανόν αυτές που ταιριάζουν περισσότερο στις διατροφικές ανάγκες των αγριομελισσών. Οι μέλισσες φαίνεται να βελτιστοποιούν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και δεν προσπαθούν απλά να μεγιστοποιήσουν την ποσότητα πρωτεΐνης στην διατροφή τους’. είπε ο Vaudo.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν επεκτείνουμε αυτές τις μεθοδολογίες και σε άλλα είδη μελισσών θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ότι οι διατροφικές ανάγκες και οι προτιμήσεις των μελισσών εξηγούν επίσης τις επιλογές τους ανάμεσα στα φυτά-ξενιστές. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί αυτές οι επιλογές μπορεί να αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά και πώς οι μέλισσες συσχετίζουν άλλα χαρακτηριστικά των λουλουδιών με το αν το συγκεκριμένο φυτό είναι καλή ή κακή πηγή θρεπτικών συστατικών.

‘Τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή φυτών για αποκατάσταση των οικοτόπων με σκοπό τη συντήρηση μελισσών. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τα είδη των φυτών που προσφέρουν τις θρεπτικές πηγές που χρειάζονται και προτιμούν οι μέλισσες, ώστε να βελτιώσουμε την επιβίωσή τους, την υγεία τους, την αναπαραγωγή και το μέγεθος των πληθυσμών τους’, είπε ο Vaudo.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas