Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;


Ερώτηση:
Παρακαλώ να με ενημερώσετε αν και εάν ΝΑΙ σε ποια απόσταση. Επίσης ποιες είναι οι επιπτώσεις των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας στις μέλισσες.
Απάντηση:
Σχετική απάντηση έχει δοθεί στο τεύχος της ΜΕ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2007 αλλά και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 όπου διαβάζουμε :
Ως προς την επίδραση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είναι γνωστό ότι όταν αυτό είναι αυξημένο, τα μελίσσια μπορούν να γίνουν επιθετικά και προτείνεται η αποφυγή τοποθέτησής τους σε τέτοιες περιοχές. Ο Πίνακας 1 δίνει τις επιδράσεις στις μέλισσες σε σχέση με την έντασή του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Πίνακας 1 : Επίδραση του ηλεκτρικού πεδίου στις μέλισσες



Με σκοπό την ασφάλεια, έχουν καθοριστεί διεθνώς όρια για την απόσταση που πρέπει να διατηρείται από καλώδια με υψηλή τάση ρεύματος (πίνακας 2). Έτσι, σε πολλές χώρες απαγορεύεται η παραμονή ανθρώπων ή ζώων σε αποστάσεις μικρότερες από αυτές που δίνονται στον σχετικό Πίνακα.

Πίνακας 2 : Ασφαλής απόσταση από ζώα και ανθρώπους από καλώδια υψηλής τάσης



Όσον αφορά τις επιπτώσεις των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, έχει μελετηθεί η παρουσία τους σε σχέση με την αφθονία εντόμων επικονιαστών συνολικά και όχι μοναχά για τις μέλισσες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα μελισσοκομίας της Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας το 2011 στην Αθήνα από την ερευνητική ομάδα  του εργαστηρίου Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό την καθηγήτρια κυρία Πετανίδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση παρουσίας διπτέρων και κολεοπτέρων όσο προσεγγίζουμε προς τις κεραίες, ενώ για τις μέλισσες δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas