Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ



Η Μέλισσα είναι ισότιμος συνεργάτης

Εμείς φροντίζουμε για την υγεία της, για την τοποθέτησή της σε ζεστό μέρος τον χειμώνα και σκιερό το καλοκαίρι, για τις μεταφορές της σε μελισσοβοκές πλούσιες σε γύρη και νέκταρ, για την τροφή της σε περίοδο δυστυχίας, για την προστασία της από τα φυτοφάρμακα.
Αυτή μας φροντίζει δίνοντάς μας τα προϊόντα της: 
 
Μέλι , γύρη, Βασιλικό Πολτό , Πρόπολη,Δηλητήριο.
Αν δεν την συμπεριφερθούμε σαν ισότιμο συνεργάτη και την αφαιρέσουμε όλο της το μέλι, ή δεν την κάνουμε τις ανάλογες περιποιήσεις, θα έρθει η ώρα που το μελίσσι θα πεθάνει  και εμείς δεν θα έχουμε από πού να πάρουμε μέλι την  επόμενη χρονιά.

Ένας δυνατός οργανισμός έχει ισχυρή αυτοάμυνα

Ένα δυνατό μελίσσι, με νέα βασίλισσα, πολλές νεαρής ηλικίας μέλισσες, που είναι τοποθετημένο σε περιοχή με πλούσια μελισσοκομική βλάστηση, έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις ασθένειες μόνο του.
Ένας αδύνατος γερασμένος και καχεκτικός οργανισμός,  εύκολα γίνετε λεία για κάθε λογής παράσιτα και ιούς.
Ας πάρουμε το παράδειγμα του ανθρώπου.   Ένας νέος 25 – 30 χρονών κατά κανόνα είναι υγιέστατος χωρίς την ανάγκη φαρμάκων για την βελτίωση της υγείας του. Αντίθετα τα φάρμακα κακό θα τον κάνουν.  Ένας όμως ηλικιωμένος 70  ετών και πάνω; Μπορεί χωρίς φάρμακα; Χωρίς τις τακτικές επισκέψεις στον γιατρό; Ζει, κινείται, πηγαίνει στο ΚΑΠΗ αλλά για δουλειά δεν κάνει.
Έτσι και στα μελίσσια. Ένα ισχυρό σμήνος έχει ισχυρή αυτοάμυνα και καμία ανάγκη δεν έχει  τα  χημικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσει τους ιούς και τα παράσιτα που θα επιχειρήσουν να το προσβάλουν Ενώ ένα εξασθενημένο δεν μπορούμε εύκολα να το συνεφέρουμε.
Ποίοι όμως είναι οι παράγοντες που μας οδηγούν στο να έχουμε ένα δυνατό μελίσσι; Έναν ισχυρό οργανισμό;  Με άλλα λόγια ποίοι είναι οι παράγοντες που μας επιτρέπουν να πούμε ότι το μελίσσι μας είναι  30 χρονό του προηγούμενου παραδείγματος ; 
Ποιοι είναι οι παράγοντες που μας καθορίζουν την ηλικία του σμήνους;

1)Κερήθρες και βασίλισσα
2)Κερήθρες, παλιές, μαύρες  με στενά κελιά είναι ακατάλληλες για την κυψέλη
3)Η Βασίλισσα.
Νέα μέχρι 2 χρόνο  γεννά πολλά αυγά εκλύει ισχυρή ποσότητα φερορμόνης κρατάει σε συνοχή το σμήνος.
Με γερασμένη ή καχεκτική βασίλισσα  το μελίσσι δεν πεθαίνει αλλά δεν είναι και παραγωγικό. Όπως και ο παππούς του παραδείγματός μας αν τον βάλεις να σκάψει  θα τα εγκαταλείψει.

Βασίλισσα – Υγεία του σμήνους – Μελισσοβοσκές

Η επιτυχία στην μελισσοκομία στηρίζετε στο τρίπτυχο  Βασίλισσα – Υγεία του σμήνους – Μελισσοβοσκές. Η καλή γνώση αυτών των στοιχείων εγγυάται και την επιτυχία στην μελισσοκομία.

Μελισσοκομική Βιβλιοθήκη

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas