Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ξεχειμώνιασμα μελισσιών (ΒΙΝΤΕΟ 2)


Η Διάταξη του εσωτερικού της κυψέλης, από πολύ νωρίς ξεκινά να ετοιμάζεται από το σμήνος. Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση στη φθινοπωρινή διάταξη γόνου και τροφών ανάλογα με τη θέση του μελισσοκομείου και την επάρκεια τροφής, καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα το μελίσσι φροντίζει να μετακινείται προς το νότο αποθηκεύοντας μέλια γύρω από την μελλοντική γονοφωλιά αλλά κυρίως προς το βοριά. Πρακτικά, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα φράγμα μελιού ανάμεσα στο βοριά και τη γονοφωλιά.  Εκμεταλλεύεται με αυτό τον τρόπο τις εξωτερικές κηρήθρες (δηλαδή αυτές που είναι προς το βοριά) με μέλι ως μονωτικό, ενώ οι κηρήθρες που εφάπτονται  στη γονοφωλιά χρησιμοποιούνται ως θερμοσυσσωρευτές, λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας που έχει το μέλι.
Οι κηρήθρες που βρίσκονται έξω από το όριο του μελιού δεν προστατεύονται, δεν συντηρούνται και γενικά δεν απασχολούν το σμήνος, με αποτέλεσμα είτε να ανανεώνονται την άνοιξη μετά την καταστροφή τους από τον κηρόσκορο,  είτε να παραμένουν στην κυψέλη για να καθαριστούν και να χρησιμοποιηθούν όταν το σμήνος καταναλώσει τα αποθέματα μελιού και επεκτείνει εκ νέου τη γονοφωλιά. Χρονικά αυτό συμβαίνει περίπου από τα μέσα Μαρτίου στις παραθαλάσσιες περιοχές και λίγο αργότερα σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το σμήνος
Η συμπεριφορά του σμήνους κατά τη διάρκεια του χειμώνα διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο μελισσοκομείο αλλά και από κυψέλη σε κυψέλη.
Είναι εύκολο για το μελισσοκόμο να διακρίνει ότι υπάρχει έντονη διαφοροποίηση στο πως το κάθε μελίσσι διαχειρίζεται τις τροφές, ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και την γενετική προδιάθεση της βασίλισσας. Στην πράξη θα δούμε μελίσσια τα οποία επενδύουν μεγάλο μέρος της τροφής στην παραγωγή νέου γόνου, ενώ άλλα αποθηκεύουν όλο το μέλι και ελαχιστοποιούν το γόνο. Υπάρχει ακόμα και διαφορά στο χρόνο που το μελίσσι επιλεγεί να παράγει νέο γόνο και να  αποθηκεύσει τροφές, δηλαδή κάποια μελίσσια πρώτα αποθηκεύουν και μετά παράγουν γόνο, ενώ άλλα λειτουργούν με την αντίθετη λογική.
Nikolaou Nikolaos

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas