Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Υλικά:
    • 600 γρμ. αλεύρι σκληρό, ή για όλες τις χρήσεις
    • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
    • 1 ποτήρι ζεστό νερό
    • 90 γρμ. κόκκινο κρασί ζεστό
    • 30 γρμ. ελαιόλαδο ζεστό
    • 100 γρμ. ζάχαρη
    • 50 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα
    • 30 γρμ. σταφίδα ξανθιά
    • 50 γρμ. σταφίδα μαύρη
    • 1/5 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
    • 1 κουτ. γλ. κοφτό κανέλα σκόνη
    • 1 κουτ. σ. κοφτή γλυκάνισο
    • ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
    • 1/2 κουτ. γλ. αλάτι

Για την διακόσμηση:
Η διακόσμηση ποικίλει από σπίτι σε σπίτι.
  • Zάχαρη κρυσταλλική
  • Kουφετάκια σαβούρα
  • Σουσάμι
  • Λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, (προαιρετικά αν θέλουμε να χρωματίσουμε τη ζάχαρη).
  • Καρύδια ολόκληρα με το τσόφλι, ή αμύγδαλα ολόκληρα με το τσόφλι.

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι με την μαγιά, και ανακατεύουμε καλά.

2. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε το ζεστό κρασί, και το ζεστό ελαιόλαδο, και το μισό νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι καλά, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός καρύδια, και σταφίδες.

3. Ζυμώνουμε με τα δύο χέρια πάρα πολύ καλά. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε κατά διαστήματα νερό, (χλιαρό πάντα) τόσο, ώστε η ζύμη να είναι απαλή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. (Αν έχουμε κουζινομηχανή, κάνουμε την διαδικασία αυτή. Ρίχνουμε αλεύρι και μαγιά, ανακατεύουμε καλά,και κατόπιν λάδι, κρασί, και μετά όλα τα υλικά εκτός καρύδια και σταφίδες. Ζυμώνουμε με τον γάντζο προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί).


4. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια, και τις σταφίδες, και ζυμώνουμε (με το χέρι) να ανακατευθούν καλά στη ζύμη. Αν χρειαστεί εδώ, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να ξεκουραστεί.

5. Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ με τσέρκι, 25 – 28 εκ. με την τρύπα, ή με τον ίσιο δίσκο, ή σε στρογγυλό ταψάκι, 25 – 28 εκ. διάμετρο. (Εδώ αν θέλουμε να βάλουμε ολόκληρα καρύδια, ή αμύγδαλα, βυθίζουμε 4 -5 γύρω-γύρω στη ζύμη).
Αφήνουμε για 1 1/2 έως και 2 ώρες περίπου σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει αρκετά, να διπλασιαστεί. Ανάλογα με το περιβάλλον, θέλει και την ώρα του.

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, και ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου στην κάτω-κάτω θέση με αντιστάσεις.

7. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, και την βγάζουμε από το ταψί. Την βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

8. Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς με λίγο μέλι όλη την επιφάνεια, (διαλυμένο με λίγο χλιαρό νερό, αναλογία 2:1) και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με κουφετάκια σαβούρα, και ζάχαρη κρυσταλλική. Αφού απορροφήσει την υγρασία η ζάχαρη, αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγη ακόμα.


Σημείωση:
Αν θέλετε να κάνετε τη ζάχαρη χρωματιστή, βάλτε την σε ένα μπολ, στάξετε 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή άλλη απόχρωση, και ανακατέψτε πολύ καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, να πάρει ένα ομοιόμορφο ροζ χρώμα όλη η ζάχαρη, και να μην σχηματίζει μπαλάκια.

Επίσης μπορείτε να την πασπαλίσετε με σκέτη ζάχαρη άχνη, αν και το παραδοσιακό είναι με κρυσταλλική και κουφετάκια.

 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
 

Ο Ζακυνθινοί είχαν ένα έθιμο, κυρίως στα χωριά, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Πριν από τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Αγίου Διονυσίου και παραμονές γάμου) έφτιαχναν τις κουλούρες. Κουλούρα κόβουν την παραμονή των Χριστουγέννων, κουλούρα χαρίζουν και στους κουμπάρους σε γάμους.
Οι κουλούρες είναι ένα διαφορετικό είδος ψωμιού. Φτιάχνονται όπως το ψωμί αλλά έχουν μέσα κανέλλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και ζάχαρη.
Η κουλούρα η χριστουγεννιάτικη, σχεδόν αντικαθιστά την βασιλόπιτα εδώ, γι αυτό άλλωστε έχει μέσα και «εύρημα» (νόμισμα).
Την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ οι ζακυνθινοί τρώγανε μπρόκολο βραστό. Ακόμα θυμάμαι τη νόνα μου τη ζακυθινιά και τη μάνα μου, που μας έλεγε πως έτρωγαν την παραμονή μπρόκολο. "Μόλις έριχνες παιδάκι μου το λεμόνι, κοκκίνιζε ο τόπος. Που τώρα; Ούλα τα 'χουν χαλάσει".

Φυσικά, εκείνα τα χρόνια, ούτε λόγος δεν γινόταν για ρεβεγιόν. Αυτά είναι ξενόφερτα έθιμα. Ο κόσμος νήστευε και περίμενε να κοινωνήσει του Χριστού.
 

Μετά, ο γεροντότερος του σπιτιού έκοβε την κουλούρα ή Χριστόψωμο. Η κουλούρα κρύβει μέσα της ηύρεμα (εύρημα), ένα νόμισμα για καλή τύχη.

Εμείς πάντως για να πω την αλήθεια, μόνο την παραμονή δεν την τρώμε. Η πεθερά μου, αρχίζει κάνα εικοσαήμερο πριν τα Χριστούγεννα να αγοράζει κουλούρες τις οποίες τσακίζουμε, και καλά για να δούμε ποιος φούρνος φτιάχνει την καλύτερη. Εδώ και χρόνια έψαχνα μια καλή συνταγή, γιατί μου αρέσει όλα αυτά να τα φτιάχνω μόνη μου. Μια πολύ καλή συνταγή βρήκα στο βιβλίο του Διονύση Βίτσου, «Ζακυνθινά φαγιά, ψωμιά και γλυκίσματα» (εκδόσεις «Περίπλους»). Με τα χρόνια και τις δοκιμές έχω πειράξει ελάχιστα τη συνταγή (ως προς τη μαγιά και τη ζάχαρη). Δοκιμάστε τη.


Κουλούρα Χριστουγέννων
 
 
Κουλούρα Χριστουγέννων
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φακελλάκια ξηρή μαγιά (αν το ταψάκι είναι μικρό, βάλτε 2 και 1/2 φακελλάκια)
1/2 με 1 ποτήρι ζεστό νερό
2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί ζεστό (βάλτε ένα αν το κρασί είναι δυνατό και συμπληρώστε ένα φλυτζάνι νερό ακόμα)

Αυτά που θα προσθέσουμε:
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. σταφίδες μαύρες
1 φλυτζ. σταφίδες ξανθές
1 φλυτζ. καρύδια χοντροκομμένα
1 φλυτζ. ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού (φέτος έβαλα εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη που είχα πάρει από το Μπαχάρ)
ξύσμα μανταρινιού
50 γρ. κουκουνάρι
μια πρέζα αλάτι
2 κ.γλ. κανέλλα
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ. γλ. γλυκάνισο
 
 
Τη συνέχεια μπορείτε να την βρείτε εδώ:
 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas