Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ;


Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο «Επιθεώρηση μελισσιών χωρίς άνοιγμα κυψέλης», είχαμε αναφερθεί στην πρακτική που ακολουθούν κάποιοι παλιοί βετεράνοι μελισσοκόμοι, να επιθεωρούν τα μελίσσια τους εξωτερικά μέσω των αισθήσεών τους! Συγκεκριμένα, είχαμε αναφερθεί στον οπτικό, οσφρητικό και ακουστικό έλεγχο που κάνουν κάποιοι πολύ έμπειροι παλιοί συνάδελφοί μας στα μελίσσια τους.

Να όμως που δυο ανήσυχοι, ευρηματικοί Βρετανοί παρατήρησαν πως τα μελίσσια μας «μιλάνε», μέσα από τους διαφορετικούς θορύβους που κάνουν κάθε φορά, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
 
 Όπως είναι γνωστό, το βουητό σε μια κυψέλη παράγεται από τις μέλισσες με το τρέμουλο των φτερών τους, καθώς εκτελούν τις διάφορες εργασίες τους μέσα στο μελίσσι. Παρά το γεγονός ότι οι μέλισσες δεν έχουν αυτιά, πιστεύεται πως το βουητό τους είναι πολύ σημαντικό για το συντονισμό της δραστηριότητας τους, επειδή η δόνηση που αυτό προκαλεί μεταφέρεται μέσα από τις κηρήθρες από μέλισσα σε μέλισσα.
Οι δυο βρετανοί λοιπόν, σκέφτηκαν, να συγκεντρώσουν αυτούς τους θορύβους, με στόχο να καταφέρουν κάποια στιγμή να τους αποκωδικοποιήσουν και με το τρόπο αυτό να μπορέσουν να αφουγκραστούν τα μελίσσια τους.

Πρωτεργάτης αυτής της ιδέας υπήρξε ο Huw Evans, ο οποίος σχεδίασε ένα ολόκληρο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και καταγραφής των ήχων, αλλά και άλλων στοιχείων των μελισσιών, όπως θερμοκρασία γoνοφωλιάς, υγρασία, βάρος κυψέλης κλπ.

Για να υλοποιήσει την ιδέα του, ο Evans συνεργάστηκε με τον ηχολήπτης και μελισσοκόμος Eddie Woods, ο οποίος και δημιούργησε μια συσκευή η οποία συγκεντρώνει και αναλύει τους ήχους από τις μέλισσες μιας κυψέλης. Ο ίδιος ο Woods πίστευε πως εννιά στις δέκα επιθεωρήσεις που κάνουμε στα μελίσσια μας εμείς οι μελισσοκόμοι, είναι περιττές και ότι θα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλότερη λειτουργία τους.

Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε μια φορητή οθόνη που σχεδίασε ο Evans και στην οποία μεταφέρονται οι θόρυβοι και τα άλλα στοιχεία των μελισσιών.

Όπως έχει πει ο ίδιος:

«Κάθε μέλισσα παράγει και από ένα ελαφρώς διαφορετικό ήχο, ανάλογα με τη δουλειά που κάνει μέσα σε μια κυψέλη. "Έτσι, αν μπορέσουμε να ακούσουμε τη μάζα του ήχου μέσα στην κυψέλη και, ενδεχομένως, να τη διαχωρίσουμε σε ενότητες, τότε ίσως να καταφέρουμε να μάθουμε πολλά για τις εσωτερική δυναμική του μελισσιού που παρακολουθούμε.
Η ανάλυση των δεδομένων που φτάνουν στην οθόνη, μπορεί να δώσει μια ένδειξη της ισχύος του μελισσιού, της καταλληλότητας της κυψέλης, πόσο γρήγορα χτίζουν οι μέλισσες, την πρόθεσή τους για σμηνουργία, την ύπαρξη ασθένειας, την έξαρση της βαρρόας, την ορφάνια και άλλες τέτοιες πολύτιμες πληροφορίες.»

Η οθόνη του Evans είναι ένα επίπεδο μαύρο κουτί, περίπου στο μέγεθος ενός iPhone που μετρά τη θερμοκρασία του γόνου μέσα σε μια κυψέλη και τον ήχο των μελισσιών. Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται τακτικά σε μια ξεχωριστή κεντρική μονάδα, η οποία συγκεντρώνει τις απαντήσεις από διάφορες οθόνες. Το σύστημα αυτό δίνει και κάποιες πληροφορίες του περιβάλλοντος, όπως εξωτερική θερμοκρασία, βροχόπτωση κλπ.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, η κύρια μονάδα στέλνει τις πληροφορίες που έχει λάβει από όλες τις άλλες οθόνες, καθώς και τα δεδομένα του καιρού, με ένα διακομιστή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Κατά την ανάπτυξη της οθόνης, ο Evans εξειδίκευσε κάποιο λογισμικό που ξεχωρίζει τα διαφορετικά βουητά μέσα σε μια κυψέλη. Ελπίζει πως αυτός ο διαχωρισμός θα βοηθήσει τους επιστήμονες που ερευνούν τα προβλήματα και τη ζωή των μελισσών, δίνοντάς τους πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα σε ένα μελίσσι, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το ανοίξουν.

Ο Evans έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση για την εμπορική εκμετάλλευση της συσκευής του με την ονομασία «ARNIA», ενώ εκκρεμεί ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έχει καταθέσει.

Όπως αναφέρεται στη ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας του, https://www.arnia.co/ μερικοί από τους βασικούς, φιλόδοξους στόχους του είναι:

Να καθιερωθούν οι οθόνες του, σαν βασικά εργαλεία του κάθε μελισσοκόμου, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συνεχής βελτίωση του πεδίου εφαρμογής τους.

Να εξοπλίσει με τις οθόνες του όλα τα ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και τις εταιρείες που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ευημερίας των μελισσών.

Να δημιουργήσει στρατηγικούς εταίρους, για τη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας, που θα οδηγήσει στη συλλογή περισσότερων στοιχείων και στην αποκωδικοποίηση και ερμηνεία αυτών.

Κλείνοντας και το σημερινό μας άρθρο, θα σχολιάσουμε ότι η τεχνολογία, είναι κάτι που αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα θα εισχωρήσει στους κόλπους της μελισσοκομίας, και καλά θα κάνουμε, εμείς οι απλοί μελισσοκόμοι, να αρχίσουμε να το συνειδητοποιούμε και να προετοιμαζόμαστε – τουλάχιστον ψυχολογικά!

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas