ΧΙΟΝΙΑ

Blogger Widgets Blogspot Tutorial
      Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube 
Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μου στο You Tube,για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.Αυτή  την στιγμή μας ακολουθούν 600 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να ξεπεράσουμε τους 1000 που είναι ο βασικός στόχος μας σύμφωνα με τους κανόνες του You Tube.Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγώτης Μούσουρας.

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Το σημάδεμα της βασίλισσας


Το σημάδεμα γίνεται για να παρακολουθούμε την ηλικία της βασίλισσας και για να την εντοπίζουμε πιο εύκολα ανάμεσα στις μέλισσες κατά τις επιθεωρήσεις μας. Αυτό επιβάλλεται όταν τα μελίσσια μας είναι με μεγάλους πληθυσμούς .

Αυτοκόλλητοι δίσκοι
Η πιο σύγχρονη μέθοδος σημαδέματος των βασιλισσών μας είναι η χρησιμοποίηση μικρών, έγχρωμων, πλαστικών αυτοκόλλητων αριθμημένων δίσκων από πλαστικό ή σκληρό χαρτί.

Σταγόνα
Άλλη μέθοδος είναι η χρήση μιας σταγόνας ειδικού χρώματος στο επιθωράκιο της βασίλισσας που μας δείχνει το έτος της γέννησής της. Γι αυτό τον σκοπό κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικοί μαρκαδόροι με ανεξίτηλο έντονο χρώμα για το σημάδεμα των βασιλισσών.

Ψαλίδισμα
Το ψαλίδισμα των φτερών είναι ένας άλλος απλός τρόπος σημαδέματος που γίνεται συνήθως από τους παλιούς μελισσοκόμους. Όταν το έτος λήγει σε άρτιο αριθμό τότε ψαλιδίζεται κατάλληλα το δεξί φτερό ενώ το αριστερό φτερό ψαλιδίζεται στα έτη που λήγουν σε μονό αριθμό. Η γραμμή κοπής των φτερών γίνεται πλαγίως στην άκρη του μπροστινού φτερού για να μην έχει ισορροπημένο πέταγμα.
Απαραίτητο είναι όταν σημαδεύουμε πολλές βασίλισσες σε μία μέρα να πλένονται καλά τα χέρια μετά από κάθε ένα σημάδεμα

Πινέζα
Οι μέθοδοι οι οποίοι έχουν σαν αρχή τη σύλληψη της βασίλισσας από το μελισσοκόμο θεωρούνται επισφαλείς, διότι προκαλούνται πολλές απώλειες βασιλισσών. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος σημαδέματος της βασίλισσας από παλαιούς μελισσοκόμους με πολλά μελίσσια είναι η χρησιμοποίηση έγχρωμης πινέζας εξωτερικά της κυψέλης.

Διεθνής κώδικας χρωμάτων
Η επιλογή του χρώματος στηρίζεται σε διεθνή κώδικα ως εξής.

ΤΟ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΛΗΓΕΙ ΣΕ:

0 ή 5 = ΜΠΛΕ

1 ή 6 = ΑΣΠΡΟ

   2 ή 7 = ΚΙΤΡΙΝΟ

     3 ή 8 = ΚΟΚΚΙΝΟ

   4 ή 9 = ΠΡΑΣΙΝΟ

Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο και αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Σεπ 2005 στο site melissokomos.com
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου