Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube 
Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μου στο You Tube,για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.Αυτή  την στιγμή μας ακολουθούν 600 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να ξεπεράσουμε τους 1000 που είναι ο βασικός στόχος μας σύμφωνα με τους κανόνες του You Tube.Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγώτης Μούσουρας.

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

13 Βήματα για καλύτερο έλεγχο κατά την επιθεώρηση


13 βήματα που πρέπει να ακολουθεί ένας αρχάριος μελισσοκόμος για καλύτερο έλεγχο κατά την επιθεώρηση

1. Προσοχή στα υλικά που χρησιμοποιούμε για να ανάψουμε το καπνιστήρι.

Αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι: λινάτσα, πριονίδια, πευκοβελόνες, ίσκα κ.α. Αυτά που δε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι τα συνθετικά και βαμβακερά υφάσματα, πλαστικά κ.α.

2. Δε στεκόμαστε μπροστά στην κυψέλη, αλλά καθόμαστε ή στο πλάι ή στο πίσω μέρος.

3. Αφού καπνίσουμε την είσοδο, περιμένουμε λίγο για να ανοίξουμε το εξωτερικό καπάκι το οποίο θα το ακουμπήσουμε ανάποδα πίσω από την κυψέλη ή στο πλάι.

4. Ύστερα ανοίγουμε το καπάκι και το βάζουμε μπροστά από την είσοδο ανάποδα, για να μπορέσουν οι μέλισσες να μπουν πάλι πίσω στην κυψέλη.

5. Ελέγχουμε το καπάκι μήπως είναι πάνω σε αυτό και η βασίλισσα, για να τη βοηθήσουμε να μπει μέσα.

6. Καπνίζουμε ελαφρά τις μέλισσες, για να πάνε κάτω από τους κηρηθροφορείς και συνεχίζουμε να καπνίζουμε ανά τακτά διαστήματα για να μένουν όσο γίνεται κάτω και να μην έρχονται στην επιφάνεια.

7. Δε σκύβουμε με όλο το σώμα μας πάνω από την κυψέλη.

8. Καλό είναι η επιθεώρηση να ξεκινάει από το προτελευταίο πλαίσιο από την αντίθετη πλευρά που κάνει τις εργασίες του ο μελισσοκόμος και να το ακουμπάει προσεκτικά έξω από την κυψέλη.

9. Τα επόμενα πλαίσια που θα ελέγξουμε θα τα βάλουμε πάλι μέσα στην κυψέλη, ακουμπώντας τα στο προηγούμενο πλαίσιο, γιατί αν αφήσουμε κενά ανάμεσα στα πλαίσια συνθλίβονται οι μέλισσες.

10. Εάν φύγουν από τη θέση τους πάνω από δυο πλαίσια, θα τα σπρώξουμε όλα μαζί με το ξέστρο για να μην σκοτώνονται οι μέλισσες.

11. Όταν έχουμε δυνατά μελίσσια με πολλούς ορόφους, ο έλεγχος ξεκινάει από τη γονοφωλιά επειδή αλλιώς οι μέλισσες πηγαίνουν στο κάτω πάτωμα κι έτσι δε μπορούμε να εργαστούμε σωστά. Τους μελιττοθαλάμους  τους ακουμπάμε στο εξωτερικό καπάκι πίσω από την κυψέλη σκεπασμένους και διαγώνια.

12. Περιστρέφουμε την κηρήθρα για να την ελέγξουμε, κρατώντας την οριζόντια.

13. Αν έχουμε σκοπό να τρυγήσουμε, θα προσέξουμε να μην καπνίσουμε τα μελίσσια σε υπερβολή γιατί οι ουσίες που περιέχει ο καπνός περνάνε στο μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου