Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ!!!


Κάθε δυνατός οργανισμός υπερτερεί σε σχέση με ένα αδύνατο αυτό το γνωρίζουν όλοι , το ίδιο ισχύει και στη μελισσοκομία δεν είναι καινούργιο νέο.Είναι ανάγκη όμως να το θυμόμαστε αυτό για να το δούμε αναλυτικά, και θεωρητικά και ΠΡΑΚΤΙΚΑ στην πορεία του BLOG μας.
Μιας και αναφέραμε την ανάγκη για ΔΥΝΑΤΑ μελίσσια να πούμε περιληπτικά τα πλεονεκτήματα τους έναντι αυτών των αδύνατων και να δούμε της διαφορές.

ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ = ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ = ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Δυναμικότητα μελισσιού και ποιότητα της μέλισσας ­

Το δυνατό μελίσσι (το οποίο αποτελείται από μεγάλους πληθυσμούς) παράγει πιο πολύ μελί , στην αύξηση της παραγωγής αυτής δεν συμβάλει μόνο ο μεγάλος αριθμός σε μέλισσες ανά κυψέλη αλλά και η ποιότητα τους .
Το δυνατό μελίσσι προμηθεύει της προνύμφες της με μεγαλύτερη ποσότητα τροφής με αποτέλεσμα από αυτήν να εκκολάπτονται μέλισσες πιο μεγάλες και καλά αναπτυγμένες ανατομικά . Για παράδειγμα μέλισσα από δυνατό μελίσσι εκκολάπτεται με μάζα στα 113mg ενώ στο αδύνατο στα 101mg. 
Η προβοσκίδα της μέλισσας στο αδύνατο μελίσσι είναι ποιο κοντή , τεργίτης μικρότερων διαστάσεων. 
 
Τα ΔΥΝΑΤΑ μελίσσια σε σχέση με ΑΔΥΝΑΤΑ διατηρούν στη φωλιά πιο σταθερές θερμοκρασίες (33-35) και την υγρασία ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών το οποίο αυξάνει την ποιότητα των εκκολαπτόμενων μελισσιών. Αντιθέτως η μείωση της θερμοκρασίας (μέχρι 32 – 30) στο κάτω μέρος του πλαισίου σε ένα ΑΔΥΝΑΤΟ μελίσσι καθυστερεί την ανάπτυξη της προνύμφης και νύμφης κατά 4 με 5 ημέρες . Επίσης από συντηρημένους γόνους σε χαμηλές θερμοκρασίες (32) εκκολάπτονται μέλισσες λιγότερης μάζας και είναι μικρότερες ανατομικά . 
Τα ΑΔΥΝΑΤΑ μελίσσια είναι λιγότερα παραγωγικά και δίνουν ασθενέστερους απογόνους . 
Η μέλισσα από ΑΔΥΝΑΤΟ μελίσσι έχει μικρότερη διάρκεια ζωής , έτσι μέλισσες από Δυνατό μελίσσι (μάζας 2,1 κγ) την Άνοιξη ζούσαν 30-35 ημέρες ενώ στο αδύνατο μελίσσι μάζας κάτω του κιλού μέχρι 26,6 ημέρες δηλαδή κατά 15% λιγότερο

Οι μετρήσεις από τα πειράματα λένε ότι ένα μελίσσι μάζας ενός κιλού είχε δώσει 7 κιλά μέλι , ένα μελίσσι δυο κιλών έδωσε 20 κιλά και μελίσσι 4 κιλών έδωσε 49. 
Επίσης το δυνατό μελίσσι χτίζει πολύ περισσότερες κηρήθρες .
Τα μελίσσια των δυνατών μελισσιών ξεχειμωνιάζουν καλύτερα και καταναλώνουν λιγότερη τροφή σε σχέση με το αδύνατο ανά μέλισσα. 
ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ μελίσσια είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες.Τα αδύνατα μελίσσια συνήθως δεν μας φέρνουν ΕΣΟΔΑ και θέλουν περισσότεροι προσοχή (χάσιμο χρόνου) .

Να πούμε και δυο λόγια για το τι καθορίζει ένα μελίσσι να είναι Δυνατό .

ΓΕΝΟΤΥΠΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ: δηλαδή αν το μελίσσι γενετικά έχει προϋποθέσεις να γίνει δυνατό (είναι καλό στο ξεχειμώνιασμα , ανθεκτικό σε ασθένειες , κτλ.) οπότε εδώ ερχόμαστε στην ανάγκη για επιλεκτικότητα στο κοπάδι μας για βελτίωση μελισσιών.
ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ: δηλαδή όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την ανάπτυξη του , εδώ εκτός από περιβάλλον(θερμοκρασίες , νέκταρ , γύρες) ανήκουν και οι χειρισμοί του μελισσοκόμου όπως κατάλληλες κυψέλες , επαρκείς τροφές , θεραπείας κτλ. . 

Με εκτίμηση Δημήτρης – Γιάννης

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas