Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Παραδοσιακά βαδίζουν οι μελισσοκόμοι του Δήμου Φαρκαδόνας μεταξύ αυτών και ο παραγωγός της Κρήνης Χρήστος Νασέκας (ΒΙΝΤΕΟ)


Στην πλειονότητα των χωριών της Φαρκαδόνας, όπου υπάρχουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά μελισσοκόμοι ξεκίνησε ο τρύγος του μελιού. Ενός προϊόντος που πέραν της γλυκιάς γεύσης που αφήνει στους οισοφάγους διακρίνεται για τις ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικά όταν το προϊόν παράγεται με παραδοσιακό τρόπο και οι μέλισσες τρέφονται από την γύρη των λουλουδιών και των δέντρων μας, το άρωμα και η γεύση είναι μοναδική.

Για να παράξει  κανείς το μέλι χρειάζεται μαστοριά και τέχνη, λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι των χωριών μας. Και δεν έχουν άδικο, καθώς η διαδικασία παραγωγής είναι χρονοβόρα, διαρκεί αρκετούς μήνες και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ταυτόχρονα αγάπη.

Στα χωριά της Φαρκαδόνας το άρωμα του μελιού αναδύεται στις γειτονιές και συγκεκριμένα στα σημεία όπου υπάρχουν αποθήκες μελοπαραγωγών. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο χωριό της Κρήνης, χωριό που δραστηριοποιείται με την μελισσοκομεία ο Χρήστος Νασέκας. Ο μελισσοκόμος ξεκίνησε την ενασχόληση με την μελισσοκομεία σε ηλικία 14 ετών.
Μικρό παιδί το 1984, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις κυψέλες και τις μέλισσες για να παράξει το δικό του μέλι για τις ανάγκες της οικογένειας. Με τρεις μονάχα κυψέλες εκείνη την εποχή, ξεκίνησε για χόμπι, ωστόσο αποφάσισε να αυξήσει το βιός του, και να ενημερωθεί εκτενέστερα για την παραγωγή του μελιού. Την συγκεκριμένη εποχή  παρακολούθησε κάποια μαθήματα σεμιναρίων στην Καλαμπάκα, για να εμπλουτίσει τις γνώσεις. Σήμερα μετά από κόπο και προσπάθεια κατάφερε να αυξήσει το κεφάλαιο και από 3 κυψέλες προ 30ετιας να τις πολλαπλασιάσει σε 120.
Το «ΚΡΗΝΗLIVE» ξεναγήθηκε από τον παραγωγό στις εγκαταστάσεις παραγωγής μελιού. Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά τα στάδια παραγωγής του μελιού, το οποίο παράγει άκρως παραδοσιακά, βασιζόμενους σε νέες και παλιές μεθόδους.
«Για να παραχθεί το μέλι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα των μελισσών. Οι μέλισσες δεν απαιτούν προχειρότητες, αλλά επιμονή και φροντίδα, μάλιστα σε καθημερινή βάση», θα μας πει ο ίδιος από το εργαστήριο.
O κ. Νασέκας παρουσίασε «on kamera» μια αυτοσχέδια παραδοσιακή πατέντα για δημιουργία κυψέλης αλλά και Βασίλισσας.
«Η Βασίλισσα χρειάζεται προσοχή, όπως φυσικά και ο χώρος της, που δεν είναι άλλος από την κυψέλη. Όλες οι μέλισσες εργάζονται γι’ αυτή και η προσοχή του παραγωγού πάντα βρίσκεται στραμένη σε αυτή. Χωρίς αυτή τίποτα δεν μπορεί να συμβεί, είναι η προϊσταμένη ενός μεγάλου εργοστασίου, κι όλα κινούνται γύρω από το άγρυπνο βλέμμα της», θα μας πει.
Το μέλι που παραγάγει ο μελισσοκόμος διατίθεται σε κατοίκους της Κρήνης. Διακρίνεται για το άρωμα του και την γεύση του, όπως φυσικά κι όλων των παραγωγών του Δήμου μας.

Ένα προϊόν που περιέχει μέσα του όλη τη φύση της περιοχή μας, αγνό και βελούδινο όπως το χρώμα του.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas