Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΩ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ;


Κατά την γνώμη σας ποιες ενέργειες στην διαχείριση των μελισσοσμηνών, θεωρείται σπουδαιότερες, για να διατηρήσετε την συλλεκτική ικανότητα των μελισσιών σας, για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο έτος (παραγωγικά μελίσσια), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη (κατά το δυνατόν) απόδοση ανά κυψέλη.

Με αφορμή αυτή την ερώτηση, θέλω να πω την δική μου γνώμη, την οποία διαμόρφωσα με την πάροδο των ετών, μετά από πολλά λάθη που πολλές φορές ήταν επαναλαμβανόμενα.
Η μελισσοκομική χρονιά ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, επειδή έρχεται Χειμώνας φροντίζουμε να κάνουμε όλες τις θεραπείες, βαρρόα και νοζεμίαση ενώ φροντίζουμε να έχουν αφθονία πρωτεϊνούχων τροφών και μέλι για την διαχείμαση.

Αυτό το επιτυγχάνουμε:
Με το να πάμε τα μελίσσια σε γυρεοφόρες ανθοφορίες ώστε να γίνει ανανέωση πληθυσμού,επειδή θέλουμε οι μέλισσες της διαχείμασης να είναι υγιείς και καλοταϊσμένες, για να έχουν όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο κύκλο ζωής, για να διαχειμάσουν με επιτυχία και να εκτρέψουν τον πρώτο γόνο του σμήνους που είναι σημαντικός για την εξέλιξη του.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχουν γυρεοφόρα φυτά ή δεν δουλεύουν θα πρέπει να δώσουμε γυρεόπιτα και σιρόπι 2 ζάχαρη/ 1 νερό.
Τον Χειμώνα καλό είναι να απολυμαίνεται όλο το υλικό που βρίσκεται στην αποθήκη μας και ανανεώνουμε μετά από επιλογή το 10 με 15% από το σύνολο των παλαιών κηρηθρών.
Ξεκινώντας ο γόνος το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, θα πρέπει να καθαρίσουμε όλες τις βάσεις από τρίμματα κεριού που υπάρχουν καθώς και διάφορα άλλα ξένα σώματα, που έχουν μαζευτεί στις βάσεις κατά την διάρκεια του Χειμώνα.
Την Άνοιξη πρέπει να γίνει μία επανάληψη θεραπειών.

Κάθε 2 χρόνια το αργότερο ( κατά την γνώμη μου ) πρέπει να γίνεται αντικατάσταση Βασιλισσών, φροντίζοντας να έχουμε απογόνους από το καλύτερο γενετικό υλικό μας που έχουμε σημαδέψει από το προηγούμενο έτος.

Φροντίζουμε να έχουμε φτιάξει τα πλάνα μας, τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, προγραμματισμός δηλαδή το Α και το Ω στην μελισσοκομία.
Το μελίσσι που θα κάνουμε εκτροφή βασιλισσών, θα μαζέψουμε ΒΠ, θα μαζέψουμε και λίγη γύρη, ε να μην του πάρω και μερικά σμήνη για παραφυάδες, είναι αδύνατον να το εκμεταλλευτείτε στην συλλογή μελιού!!
Οπότε προγραμματισμός τι θα εκμεταλλευτώ πότε και που, έχοντας έτοιμες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που κάτι στραβώσει.
Μελισσοκομική τεχνική προσαρμοσμένη στις ανάγκες μου και στην περιοχή μου!!
Ανάλογα με το που ασκώ την μελισσοκομία, υπάρχουν άλλες απαιτήσεις και άλλα στάνταρ.
Ένα μελίσσι 4 με 5 πλαίσια βγάζει άνετα τον χειμώνα στην Αχαία, δύσκολα όμως βόρειο Ελλάδα.
Μελίσσια που μένουν στο Πεύκο μέχρι αργά το φθινόπωρο θέλουν άλλη διαχείριση από μελίσσια, που ήταν σε ρείκια και κουμαριές.
Μελίσσια που προορίζονται για Πορτοκάλι θέλουν διαφορετική προετοιμασία από αυτά που θα πάνε Έλατο.
Τροφή για αδιατάρακτη εκτροφή γόνου, δεν πρέπει να λείψει ποτέ, αυτό σημαίνει μετακινήσεις ή τροφοδότηση όποτε απαιτείται.
Όταν έχουν ισορροπημένη πρωτεϊνούχο διατροφή, τότε υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης στα λιπώδη σώματα και η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται με την μακροβιότητα της μέλισσας.
Οι χειμερινές μέλισσες έχουν πολλή πρωτεΐνη, στα λιπώδη σώματα και για αυτό ζουν κατά μέσο όρο 140 μέρες (5 μήνες). Οι καλοκαιρινές που έχουν λιγότερη πρωτεΐνη στα λιπώδη σώματα ζούνε 15-38 ημέρες ( παίζει ρόλο και η πολύ εργασία αλλά και πάλι η διαφορά είναι τεράστια ).
Η αύξηση της ζωής της μέλισσας και η αύξηση της παραγωγής, για τις Ελληνικές συνθήκες είναι πραγματοποιήσιμες , γιατί οι κύριες σοδειές μελιού παράγονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού που μειώνεται και ο γόνος !
Οπότε η παράταση της ζωής της μέλισσας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή!
Στίς ανθοφορίες , μελιτοφορίες επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός μελισσοσμηνών αμέσως μετά τον τρύγο έλεγχο για βαρρόα, γιατί δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, πόσο μάλλον για τον δίπλα σου.

Έχω χάσει πολλές φορές μελίσσια από βαρρόα, ενώ είχα κάνει πρόσφατα θεραπεία ή ξελάφρωμα μόνο και μόνο γιατί ήμουν σίγουρος ότι δεν έχω και δεν έκανα έλεγχο για προσβολή.

Όταν το διαπιστώσετε από διάσπαρτο γόνο, τρυπημένα κελιά ή κοψώφτερες έχει χαθεί το υπόλοιπο της χρονιάς όποτε και να συμβεί αυτή η διαπίστωση.

Αυτά αν τα ακολουθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και έχοντας στο μυαλό μας, ότι στην μελισσοκομία δεν υπάρχει αναβολή, αλλά τα πάντα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους, θα εξασφαλίσουμε τουλάχιστον υγιεί και παραγωγικά μελίσσια τα οποία με την βοήθεια της φύσης και του θεού (εκτός από την δική μας που είναι δεδομένη) θα μας δώσουν μία αξιοπρεπή παραγωγή που θα ανταμείβει τους κόπους και τα έξοδα μας!!

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas