Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Οι ποικιλίες και η καλλιέργεια του Μελιού


ΜΕΛΙ
Μια συνεχής παρουσία σ’ όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Αρχαίοι λαοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σουμέριοι, και οι Χετταίοι, είχαν εντάξει το προϊόν στην διατροφή τους ως θεραπευτικό και φαρμακευτικό μέσο. Από την αρχαία Ελλάδα υπάρχει πληθώρα αναφορών και ευρημάτων σε αγγεία κυρίως του 6ου αιώνα π.Χ. που μαρτυρούν την μεγάλη σημασία του μελιού στην καθημερινή ζωή, ως τρόφιμο αλλά και ως θεραπευτικό μέσο.
• Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου, ενώ εξάρει την ευεργετική επίδραση του σε υγιείς και ασθενείς.
• Ο Πυθαγόρας διαπιστώνει ότι το μέλι εξαφανίζει την κόπωση. Μετά από εντατική χειρωνακτική ή πνευματική εργασία λίγο μέλι μόνο του ή συνοδευμένο με γάλα ξεκουράζει τον ταλαιπωρημένο οργανισμό, δίνοντάς του νέες δυνάμεις.
• Ο Δημόκριτος ο οποίος έζησε περισσότερα από 110 χρόνια, απέδωσε την μακροβιότητά του στο μέλι, λέγοντας ότι το προϊόν βοηθά τον μεσήλικα να διατηρεί νεανικό σφρίγος.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ
H Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσών ανά μονάδα εδάφους σε όλη την Ευρώπη. Ετήσια παράγονται 12.000-16.000 τόνοι μέλι. Στην Ελλάδα η παραγωγή μελιού ανά μελίσσι είναι κατά μέσον όρο 10 κιλά ενώ στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες η μέση απόδοση ανά μελίσσι ξεπερνά τα 30 κιλά. Τα διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην χώρα μας χαρακτηρίζονται από ξεχωριστό άρωμα, γεύση και πυκνότητα. Σ’ αυτό συμβάλει η ελληνική φύση και το κλίμα της Ελλάδας.

ΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
• Το ευνοϊκό βοτανικό περιβάλλον είναι η πηγή που συντελεί στο να δίνουν οι μέλισσες εξαιρετικό μέλι και γύρη.
Οι πηγές αυτές είναι άφθονες. Θα πρέπει να μην έχουν υποστεί μετατροπές και να παρουσιάζουν μια σημαντική ποικιλία φυτών. Τα μέλια που παράγονται από αυτές τις προνομιούχες περιοχές έχουν συχνά καλή γευστική ποιότητα και υψηλή θρεπτική αξία. Οι αναλύσεις εχουν αποδείξει ότι όλα αυτά τα μέλια δεν προσβάλλονται από κανενός είδος μόλυνσης.

Ποικιλίες του μελιού



ΜΕΛΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Το 70-80% από την συνολική ελληνική παραγωγή μελιού, προέρχεται από φυτά του δάσους. Η μεγαλύτερη παραγωγή από το μέλι δάσους είναι από
μελιτώματα όπως είναι το πευκόμελο, το μέλι ελάτης και το μέλι βελανιδιάς.
Ενώ μια σχετικά μικρή παραγωγή μελιού είναι από άνθη φυτών που συναντούμε στο δάσος όπως είναι της ερείκης, καστανιάς, αγριορίγανης, αγριολεβάντας, σάλβιας, φλαμουριάς,ψευδοακακίας κ.ά.

ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΝΕΚΤΑΡ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΜΕΛΙΤΩΜΑ

• Το μέλι από νέκταρ προέρχεται από λεπτά γλυκά σταγονίδια τα οποία εκκρίνονται από τα άνθη. Όταν τρυγηθούν και δεχθούν την κατεργασία των μελισσών, μετατρέπονται σε μέλι.
• Το μέλι από μελίτωμα προέρχεται από εκκρίσεις ορισμένων αφειδών πάνω στα φυτά.

ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ
Το 60- 65% περίπου του ελληνικού παραγόμενου μελιού είναι πευκόμελο. Το πευκόμελο, είναι από τις άριστες κατηγορίες μελιού της χώρας
μας . Παράγεται σε περιοχές και εποχές που δεν ραντίζονται ή ψεκάζονται με φυτοπροστατευτικές ουσίες, μακριά από το επιβαρυμένο περιβάλλον των πόλεων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα εκμετάλευσης των μελισσιών με βιολογικό τρόπο. Αρκετά πλούσιο σε ιχνοστοιχεία που του προσδίδουν υψηλή διαιτητική αξία, έχει μικρότερες συγκεντρώσεις σακχάρων γεγονός που συμβάλλει σε βραδεία κρυστάλλωση.
Οι ιδιότητές αυτές το κάνουν περιζήτητο, όχι μόνο σαν αμιγές μέλι αλλά και σαν μέλι “υποδομής” στις διάφορες αναμίξεις (χαρμάνια) που γίνονται στις άλλες κατηγορίες μελιού.


Marchalina helenica,γνωστό σαν “εργάτης” του πεύκου
• Η καλή ανάπτυξη της ελληνικής μελισσοκομίας χωρίς υπερβολή οφείλεται στο μελιτογόνο έντομο της πεύκης
• Το έντομο αυτό απαντάται στη χώρα μας, στην Τουρκία, στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου και στη νήσο Ischia της Ιταλίας. Παρασιτεί κυρίως στην Τραχεία και Χαλέπειο και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην Μαύρη πεύκη.

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΟΥ

• Μετά το πευκόμελο το επόμενο γνωστό μέλι από μελίτωμα είναι του ελάτου. Καλύπτει περίπου το 5-7% της ετήσιας παραγωγής στη χώρα μας.
• Μέλι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο.
Βανίλια Μαινάλου

Η Βανίλια Μαινάλου χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα . Αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέλι Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και πήρε στο Παρίσι σε έκθεση τροφίμων το 1996 χρυσό βραβείο. Το ιδιαίτερα λαμπερό χρώμα της (ποικίλει από χρονιά σε χρονιά) την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική και οι ιδιότητές της , όπως η χαρακτηριστική της γεύση, η χαμηλή υγρασία , το ότι δεν κρυσταλλώνει καθόλου , την κάνει ανταγωνιστική ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες μελιού.

ΜΕΛΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Η Καστανιά εκτός από τους θρεπτικούς της καρπούς συμβάλλει στην παραγωγή ενός αρκετά ξεχωριστού και πολύ δυναμωτικού μελιού.
Κεχριμπαρένιο σκούρο χρώμα με έντονη και ωραία μυρωδιά έχει την φήμη ότι ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος και έχει επουλωτικές ιδιότητες.

Μέλι Βελανιδιάς

• Η βελανιδιά  ή δρυς είναι γένος φυτών της οικογένειας των φυγιδών με 200 περίπου είδη αυτοφυή του βόρειου ημισφαίριου της γης.
• Είναι δέντρα ψηλά, αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές
• Πολύ σκούρο μέλι, σχεδόν μαύρο, υποτιμημένο για πολλά χρόνια έχει βρει σήμερα τη θέση του.
• Γοητεύει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές που αγαπούν τις έντονες γεύσεις.
• Το μέλι της βελανιδιάς αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία μέλια.

Μέλι ρεικιού

Φθινοπωρινή ερείκη ή ξούρα ή σουσούρα ή πυρένη. Λόγω της πληθώρας των λουλουδιών δίνει μέλι αρωματικό σκουρόχρωμο (λαδί βαθυπράσινο) αλλά και γύρη άφθονη που βοηθά τα ταλαιπωρημένα μελίσσια να αναπτυχθούν γρήγορα. Έντονη γεύση με μια ελαφριά πικρίλα. Περιέχει πυρίτιο, βόριο και βάριο.

Μέλι ακακίας

Το μέλι από ακακία είναι υπερβολικά ανοιχτόχρωμο και έχει λεπτό αλλά ιδιαίτερο άρωμα και δροσερή γεύση. Έχοντας η γεύση του την προτίμηση των
καταναλωτών, σημειώνει μεγάλες πωλήσεις ανάμεσα στα μονοανθικά μέλια.

Μέλι τίλιου(φλαμουριάς)

Τα φύλλα του τίλιου, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε βραδινά ροφήματα, παράγουν επίσης και
ένα μέλι περιζήτητο από τους καταναλωτές. Χρώμα κεχριμπαρένιο ανοιχτό και άρωμα πολύ χαρακτηριστικό, βαλσάμικο και επίμονο. Ισχυρή και έντονη γεύση. Συχνά υπάρχει μια συμπαρουσία από νέκταρ και μελίτωμα. Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο,
ασβέστιο και μαγνήσιο)

 
Μέλι από παλιούρι

• Αυτοφυές πολυετές φυτό. Aν ο καιρός το ευνοήσει τα μικρά κίτρινα άνθη του, δίνουν άφθονο μέλι και γύρη.
• Ανοιχτόχρωμο μέλι με έντονη γεύση.


Ο Πάλιουρας
Κατά την παράδοση ο Πάλιουρας ήταν ένας εμποράκος που όποιος πέρναγε έξω από το κατάστημα του τον έπιανε από το μανίκι και τον τράβαγε μέσα με το ζόρι, κάτι να του πουλήσει. Ήταν όμως τόσο τσιγκούνης που τα χρήματα τα κρέμαγε πάνω του αρμάθες και σε σακουλάκια. Όμως τον τιμώρησε ο θεός και τον έκανε φυτό. Φυτό φορτωμένο με άνθη, που όταν περνά ακόμα κάποιος δίπλα του, τον αρπάζει με τα κυρτά αγκάθια του, σαν κάτι να θέλει να του πάρει. Μετά το τίναγμα των λουλουδιών οι καρποί είναι σαν  αρμάδες με δεκάρες, κρεμασμένες πάνω του.

Μέλι βάτων

Σύμβολο μίας άγριας φύσης. Τα βάτα παράγουν θαυμάσιους καρπούς και  δίνουν λεπτή γεύση στο μέλι.

Μέλι τριφυλλιού

Το μέλι από τριφύλλι και κυρίως του αγριοτρίφυλλου είναι από τα σπάνια μονοανθικά μέλια. Ανοιχτόχρωμο μέλι με πολύ ευχάριστη γεύση, λεπτή που μένει στο στόμα. Έχει τη φήμη ότι ευνοεί τον ύπνο.


ΓΥΡΗ


• Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορο λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R (60 mg/100gr γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Η γύρη περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γεννετικούς αδένες τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας.
Η σπερματογέννεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών. Η γύρη βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχεί διουρητική δράση. Επίσης  βελτιώνει την όρεξη γι αυτό και συνίσταται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις:
• Αδυναμίας και γενικής εξασθένισης του οργανισμού.
• Απώλειας βάρους
• Εντερικών ανωμαλιών.
• Ψύχωσης και νευρασθένειας
• Απώλειας μνήμης
• Κακού μεταβολισμού
• Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).Έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει την θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη). Η γύρη είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης . Δίνει ακόμα ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την σεξουαλική κατάσταση

• Περιέχει βιολογικά ενεργείς ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του Ουροειδούς αδένα, και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος. Οι υγιέστεροι και περισσότερο μακρόβιοι ανθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου στη Ρωσία και του βουνού Βικαμπόμπα στο Εκουαντόρ. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Τι εννοούμε με τον όρο ́ ́βιολογικό ́ ́.
Την παραγωγή προϊόντων χωρίς ανεξέλεγκτες χημικές επεμβάσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον. Γιατί φθάσαμε να μιλάμε για βιολογική μελισσοκομία;

ΥΠΕΡΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Μια διαδικασία που περικλείει όλα τα αίτια που μας οδήγησαν στην ανάγκη παραγωγής βιολογικών προϊόντων για όλες τις μορφές καλλιέργειας. Όταν ο παραγωγός έχει ως βάση το ́ ́ όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά , τόσο πιο  δύσκολο γίνεται το να μην οδηγηθεί σε τεχνικές υπερεντατικής εκμετάλλευσης. Μπορεί να υπάρξει βιολογική μελισσοκομία;
ΝΑΙ !!!
Αν την κοινωνία των μελισσών την δούμε σαν μια κοινωνία με σχεδόν τέλεια δυνατότητα αυτοσυντήρησης που μπορεί να λειτουργεί σαν ένα ζωντανό σύνολο και όχι σαν μια μηχανή παραγωγής μελιού που αποτελείται από μέρη που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν η να διορθωθούν.
• Στη μεγάλη συμμαχία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στον πλανήτη, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο. Ο στόχος της ανταγωνιστικότητας, που αναγορεύεται πολλές φορές ως υπέρτατος στο σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί με εκπτώσεις στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων στις χώρες της Κοινότητας. Όλοι πρέπει να βγούμε σοφότεροι από την περιπέτεια των «τρελών αγελάδων» και τον ανορθόδοξο τρόπο μείωσης του κόστους παραγωγής, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μετατροπή φυτοφάγων ζώων σε σαρκοφάγα. Η παρέμβαση αυτή του ανθρώπου στη διατροφική αλυσίδα με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους πρέπει να μας προβληματίσει. Η Ευρωπαϊκή ́Ενωση δεν μπορεί στο βωμό του κέρδους να θυσιάσει την υγιεινή και την ποιότητα των τροφίμων.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas