Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΛΕΒΑΝΤΑ....... Ο ΜΩΒ ΧΡΥΣΟΣ


Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και τεράστιας ανεργίας κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν στροφή καριέρας και επιστροφή στη φύση, στην μάνα γη. Ο Βασίλης Τζήμτσος είναι ένας άνεργος δημοσιογράφος που πήρε την απόφαση να προωθήσει τη βιολογική λεβάντα, μια καλλιέργεια στη Λουβρη Βοΐου Κοζάνης που αποτελεί το μοναδικό έσοδο της οικογένειας του.



Σε ένα αγρόκτημα 8.5 μόλις στρεμμάτων η μητέρα του Βασίλη, Άννα Τζήμτσου, ασχολείται με την καλλιέργεια της βιολογικής λεβάντας.
 
“Στο αγρόκτημα απασχολείται μόνο η μητέρα μου αλλά με το τρίτο μνημόνιο φοβάμαι ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τον ΟΓΑ’’, λέει στο agrotes.eu ο γιος της και συμπληρώνει “για να καταλάβεις τα μεγέθη εσόδων – εξόδων – κερδών θα μπαίνει σίγουρα μέσα… η μητέρα μου παλεύει να βγάλει ένα χιλιάρικο κέρδος το χρόνο, με την προοπτική ότι θα κάνει απόσβεση της επένδυσης σε έξι χρόνια. Δεν ξέρω αν αξίζει τελικά” καταλήγει μάλλον απογοητευμένος ο Βασίλης.

Για την καλλιέργεια αποκλειστική υπεύθυνη είναι η κυρία Άννα ενώ όπως μας εξήγησαν σε κάποιες δουλειές όπως το ξεχορτάριασμα και στη συγκομιδή την βοηθάνε ο γιος της και ο άντρας της.

Τι χρειάζεται κατά την γνώμη σου για να αναπτυχθεί σωστά ο πρωτογενής τομέας; Και τέλος ένα μήνυμα για τα νέα παιδιά που σκέπτονται να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή αλλά διστάζουν;



Η συμβουλή προς τους νέους που λένε ότι θέλουν να γίνουν αγρότες. Να μην ακολουθήσουν αυτά που διαβάζουν στις εφημερίδες, στα site και αλλού, γιατί πολύ απλά αν όλοι κάνουν το ίδιο, ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο παραγωγής, τότε θα μπουν μέσα. Όλοι θα χάσουν αναπαράγουν το ίδιο προϊόν. Νόμος της αγοράς και της ζήτησης, πανάρχαιος νόμος.

Η δεύτερη συμβουλή προς τους νέους. Ας παρακολουθήσουν κανένα σεμινάριο για να “ξεστραβωθούν”, να δουν τι σημαίνει γη και να μην κάνουν ότι τους λένε οι άλλοι. Να αποκτήσουν κρίση για το τι θέλουν να κάνουν.

Εγώ έχω δικά μου χωράφια, έχουμε την εμπειρία με τη λεβάντα και άλλα αγροτικά προϊόντα αλλά αγρότης δεν γίνομαι, φυσάω και στο γιαούρτι, κοινώς θέλει πολύ προσοχή, πόσο μάλλον μετά το τρίτο μνημόνιο γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αντιστρόφως ανάλογες από τα έσοδα. Μακάρι να υπήρχαν τα έσοδα και να πληρώναμε τις εισφορές και το ένα εκατομμύριο ανέργων να επέστρεφαν στα χωριά τους.
Αυτό δεν θα γίνει ποτέ όσο είμαστε στο ευρώ και τα σιτάρια Ρωσίας, οι πατάτες Αιγύπτου, τα λεμόνια Αργεντινής κλπ είναι πολύ φτηνότερα από τα ελληνικά και οι συμπολίτες μας που εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν έχουν λεφτά τα προτιμούν αδιέξοδο

Το να είσαι αγρότης, μικρός, σήμερα, είναι το μαρτύριο του Σίσυφου. Που να χαλάσει και ο καιρός δηλαδή και να καταστραφεί τελείως η παραγωγή χωρίς καν το “χεράκι” των δανειστών, των συνεργατών της (κυβέρνηση) μέσω του μνημονίου.

Στόχος μας είναι τα προϊόντα μας να φτάνουν απ’ ευθείας από εμάς στα ράφια των καταστημάτων χωρίς την μεσολάβηση των μεσαζόντων. Τα προϊόντα μας αυτή την στιγμή μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ( αιθέριο έλαιο, ανθόνερο λεβάντας η και αποξηραμένη σε πουγκιά και μπουκετάκια).

Η προώθηση τους γίνεται μέσω των site lavendergreece.gr και lavenderoil.gr ενώ παράλληλα μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ευεργετικές ιδιότητες της. AG

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas