Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μέλι: Τα οφέλη του για την υγεία της καρδιάς


Είναι γνωστό ότι η… LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, προκαλεί στένωση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα έντερα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες επιμένουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τακτική άσκηση και διατροφή απαλλαγμένη από τρόφιμα με πολλά κορεσμένα και trans λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια.

Μία τροφή που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά, είναι το μέλι.

Στοιχεία όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το νάτριο, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που υπάρχουν σε αφθονία στο μέλι, εμποδίζουν τη μεταφορά της χοληστερόλης στο αίμα και την απόθεσή της στα αιμοφόρα αγγεία.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έδωσαν σε εθελοντές διάφορα τρόφιμα και ροφήματα και στη συνέχεια έλεγξαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, εκτός της ευεργετικής τους δράσης για την καρδιά και τα αγγεία, δρουν και εναντίον του καρκίνου αλλά και των μηχανισμών γήρανσης και φθοράς του οργανισμού.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών για το το μέλι είναι ότι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά της κατηγορίας των φαινολών.

Μάλιστα βρήκαν ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά.

Το χρώμα και η σύσταση του μελιού εξαρτάται από τα άνθη από τα οποία προέρχεται. Το μέλι που προέρχεται από άνθη σίκαλης, είναι το πιο σκούρο σε χρώμα και το πλουσιότερο σε θρεπτικά και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά (φαινόλες).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μέλι περιέχει τα ίδια αντιοξειδωτικά με αυτά που έχουν τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, αλλά και τα φρούτα όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και οι φράουλες.


Έχει βρεθεί επίσης ότι ο συνδυασμός μελιού και κανέλας βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas