Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube 
Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μου στο You Tube,για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.Αυτή  την στιγμή μας ακολουθούν 600 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να ξεπεράσουμε τους 1000 που είναι ο βασικός στόχος μας σύμφωνα με τους κανόνες του You Tube.Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγώτης Μούσουρας.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Πως επιθεωρούμε ένα μελίσσι


                                                                 Photo:Νίκος Κοκολάκης
Τα στάδια που ακολουθούμε είναι τα παρακάτω:


1. Το καπνιστήρι ανάβεται με υλικό που δεν προκαλεί εκνευρισμό στις μέλισσες, όπως είναι οι πευκοβελόνες, τα πριονίδια, η ίσκα, οι βουνιές αγελάδας, κ.α. Ακατάλληλα υλικά είναι τα βαμβακερά και τα συνθετικά υφάσματα.

2. Ο μελισσοκόμος πλησιάζει την κυψέλη από το πλάι ή από το πίσω μέρος και αποφεύγει να εμποδίσει την πτήση των μελισσών με το να στέκεται μπροστά στην είσοδο.

3. Το μελίσσι καπνίζεται ελαφρά από την είσοδο. Μετά από περίπου ένα λεπτό, αφαιρείτε το καπάκι και τοποθετείται ανάποδα πλάι ή πίσω από την κυψέλη.

4. Με τη βοήθεια του καπνού, οι μέλισσες οδηγούνται κάτω από τους κηρηθροφορείς και με ελαφριά καπνίσματα εμποδίζονται να ανέβουν στην επάνω επιφάνεια των πλαισίων.

5. Ο μελισσοκόμος δεν σκύβει ολόκληρος πάνω από την κυψέλη.

6. Πρώτα αφαιρείται συνήθως το προτελευταίο πλαίσιο, επιθεωρείται και τοποθετείται προσεκτικά έξω από την κυψέλη, στην αντίθετη πλευρά από αυτή που εργάζεται ο μελισσοκόμος.

7. Κάθε επόμενο πλαίσιο που επιθεωρείται, επανατοποθετείται στην κυψέλη και ακουμπά στο προηγούμενο πλαίσιο. Δεν δημιουργείται κενός χώρος μεταξύ πλαισίων, γιατί συνθλίβονται μέλισσες.

8. Όταν μετακινούνται 2 ή περισσότερα πλαίσια, σπρώχνονται ταυτόχρονα με το ξέστρο, έτσι ώστε να μη θανατώνονται οι μέλισσες.

9. Οι μελιττοθάλαμοι μετακινούνται και τοποθετούνται διαγώνια στο καπάκι, πίσω από την κυψέλη. Σε κυψέλες με πολλά πατώματα και μεγάλο αριθμό μελισσών, η επιθεώρηση αρχίζει από τη γονοφωλιά, γιατί διαφορετικά μαζεύονται πολλές μέλισσες στο κάτω πάτωμα και η επιθεώρηση είναι αδύνατη.

10. Το πλαίσιο επιθεωρείται στην οριζόντια θέση και περιστρέφεται γύρω ώστε να δούμε και τις 2 πλευρές του.


Πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία, Α. Θρασυβούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου