Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Το κρίσιμο σημείο των μελισσών


Ο κύκλος ζωής μέσα στην κυψέλη είναι: Η γέννα από την βασίλισσα, ύστερα από 21 ημέρες εκκόλαψη των μελισσών  και ύστερα από 40 – 50 μέρες ο φυσιολογικός θάνατος της μέλισσας.
Αν έχουμε μεγαλύτερη γέννα από τον αριθμό των θανάτων τότε έχουμε αύξηση του  πληθυσμού (άνοιξη) και το αντίθετο αν έχουμε περισσότερους θανάτους ενηλίκων μελισσών απ ότι είναι η γέννα της βασίλισσας έχουμε μείωση του πληθυσμού (χειμώνας)
Η  βασίλισσα φυσιολογικά σταματάει να γεννάει τέλος Οκτωβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου στην Βόρεια Ελλάδα, λίγο αργότερα στην Νότια.   Αρχίζει πάλι να γεννάει από τα μέσα Ιανουαρίου στην Νότια Ελλάδα και λίγο αργότερα στην Βόρεια. Σε όλο αυτό το διάστημα οι ενήλικες μέλισσες πεθαίνουν με αργότερο βαθμό χωρίς να αντικαθίστανται από νέες. Όταν όμως αρχίζει η βασίλισσα να γεννάει ο ρυθμός θνησιμότητας των γερασμένων μελισσών αυξάνει με γοργούς ρυθμούς γιατί αναγκάζονται με δύσκολες καιρικές συνθήκες να βγουν στο ύπαιθρο για να συλλέξουν τροφή.  Έτσι έχουμε 21 μέρες που οι χειμωνιάτικες μέλισσες καθημερινά πεθαίνουν χωρίς να εκκολάπτονται νέες. Και ενώ ξεχειμωνιάσαμε μελίσσι π.χ με 7 πλαίσια πληθυσμό σε πολύ μικρό διάστημα το βλέπουμε να κατεβαίνει στα 5. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο στο οποίο ο αριθμός ενηλίκων μελισσών είναι ο μικρότερος στην διάρκεια του έτους χωρίς να αντικαθίσταται από νεοεκκολαπτόμενες μέλισσες. 
Αν το μελίσσι μας ήταν μικρό όταν μπήκε στην περίοδο διαχείμασης ή αν δεν λάβαμε όλα τα προστατευτικά μέτρα για σωστό ξεχειμώνιασμα αυτή την περίοδο θα πεθάνει. Πολύ σωστά έλεγαν οι παλιότεροι: «Το Φλεβάρη πεθαίνουν τα μελίσσια»

Για να βοηθήσουμε μικρά μελίσσια που είναι δύσκολο να ξεπεράσουν το κρίσιμο σημείο, δηλαδή μέχρι να αρχίσουν να εκκολάπτονται οι νέες μέλισσες προτείνω να εκμεταλλευτούμε την θερμοκρασία από τα μεγάλα μελίσσια.  Δηλαδή. Πάνω σε ένα μεγάλο μελίσσι 10 πλαισίων τοποθετούμε ένα διπλό διάφραγμα βασίλισσας με δεύτερη είσοδο. Πάνω από το διάφραγμα τοποθετούμε ένα πάτωμα και μέσα σε αυτό βάζουμε το μικρό   3 έως 5 πλαίσια.  Έτσι έχουμε δύο μελίσσια σε μια διώροφη κυψέλη. Η θερμοκρασία από την κάτω κυψέλη ανεβαίνει επάνω. Το μελίσσι απλώνεται, η βασίλισσα γεννάει περισσότερο. Μέλισσες από τον κάτω όροφο ανεβαίνουν επάνω και πολύ γρήγορα μεγαλώνει και το επάνω μελίσσι. Όταν στον όροφο γίνει από 6 τελάρα και μεγαλύτερο με τουλάχιστον 4 γόνους σφραγισμένους τότε το ξανατοποθετούμε στην κυψέλη του και το μεταφέρουμε σε άλλη τοποθεσία για να μην επιστρέψουν οι μέλισσες στην αρχική τους θέση.

Η μέθοδος αυτή δεν είναι θεωρητική προσέγγιση αλλά πρακτική εφαρμογή με άριστα αποτελέσματα.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas