Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ερωτοαπάντηση Αναγνώστη


Επιθυμώ να εξοπλιστώ με μηχανήματα παραγωγής μελισσοτροφής και να ασχοληθώ επαγγελματικά αλλά και με πολλή αγάπη με την συγκεκριμένη εργασία. Αυτό που θα ήθελα,είναι η βοήθειά σας όσον αφορά την καταλληλότερη «συνταγή» για την παρασκευή μιας σωστής και κατάλληλης μελισσοτροφής και εφόσον υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα, στο επόμενο στάδιο θα ήθελα να γνωρίζω εάν μπορείτε να ελέγξετε το προϊόν και να το πιστοποιήσετε.
Απάντηση...

Τα δεδομένα στην παρασκευή μελισσοτροφής στην Ελλάδα είναι πως μέχρι σήμερα σχεδόν ο καθένας μπορεί να παρασκευάζει, να τυποποιεί και να διαθέτει το δικό του προϊόν χωρίς να ελέγχεται και να τηρείται ο σχετικός κανονισμός που διέπει τις ζωοτροφές γενικότερα. Ως Εργαστήριο Μελισσοκομίας έχουμε ενημερώσει σχετικά το ΥΑΑΤ και επισημαίνουμε σε σχετικά άρθρα την ανάγκη να τηρηθεί ο βασικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 767/2009. Με δεδομένο αυτό, καλό θα ήταν, εφόσον αποφασίζετε να ασχοληθείτε σοβαρά και υπεύθυνα με το αντικείμενο αυτό, να διαβάσετε τον Κανονισμό και να προσπαθήστε στο προϊόν να τηρήσετε τα απαιτούμενα.
Από εκεί και μετά, σημαντικές αναλύσεις που μπορούν να γίνουν στο παραγόμενο προϊόν είναι ως προς την HMF που ανεβαίνει με τη θέρμανση και μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής των μελισσών. Εάν σκέφτεστε να συμπεριλάβετε μέλι στη μελισσοτροφή είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι απαλλαγμένο από ακαρεοκτόνα, αντιβιοτικά, πτητικές ενώσεις που σχετίζονται με την αποθήκευση των κηρηθρών (παραδιχλωροβενζολιο, ναφθαλένιο, διβρωμοαιθάνιο κ.α.).
Αποτρεπτικός παράγοντας για τη χρήση μελιού, πέρα από το κόστος, είναι και η πιθανή παρουσία σε αυτό, σπορίων από ασθένειες όπως η Αμερικάνικη Σηψιγονία, η Νοσεμίαση και η Ασκοσφαίρωση.
Τέλος, όσον αφορά συνταγή, ο καθένας πειραματίζεται και δημιουργεί τη δική του τροφή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγετε, όμως την προσθήκη συστατικών που μπορεί να βλάψουν τις μέλισσες (υψηλή HMF, θυμόλη) ή να επιβαρύνουν τα παραγόμενα προϊόντα (π.χ. αντιβιοτικά).
Πιο ειδικά αναφορικά με τη συνταγή για την παρασκευή της τροφής,  εάν πρόκειται για ζαχαροζύμαρο με μέλι η αναλογία είναι κατά προσέγγιση άχνη ζάχαρη : μέλι  3:1.
Εάν πρόκειται για ζυμάρι βανίλια εκεί διαφοροποιούνται πολύ οι συνταγές και το αποτέλεσμα. Μία συνήθης συνταγή είναι 50 κιλά ζάχαρη : 11 λίτρα νερό : ξινό 4-6 γραμμάρια. Βρασμός μέχρι τους 116°C - 118°C και στη συνέχεια πέρασμα από τη βανιλομηχανή.
Ζαχαροζύμαρο ζυμωτό είναι θερμασμένη ισογλυκόζη σε ανάμειξη με άχνη ζάχαρη μέχρι την παρασκευή συγκεκριμένης πυκνότητας ζυμαριού.
Όπως καταλαβαίνετε οι διαφοροποιήσεις μπορεί να είναι πάρα πολλές προκειμένου να βγει ένα ικανοποιητικό στην κατανάλωση ζυμάρι. Εάν μιλάμε για ποιότητα, ξέρουμε ότι το ζυμάρι με μέλι είναι το πιο καλό για τις μέλισσες εφόσον το μέλι δεν επιβαρύνει με κάποιο τρόπο το μελίσσι.

Τα υπόλοιπα ζαχαροζύμαρα έρχονται δεύτερα σε ποιότητα χωρίς να εντοπίζονται σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, ασχέτως τι αναφέρουν οι κατασκευαστές κατά καιρούς.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas