Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΚΕΡΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΧΤΙΣΙΜΟ


Το μελισσοσμήνος κατοικεί πάνω στις κερήθρες [ή κηρήθρες]. Αυτές τις φτιάχνει μόνο του και συγκεκριμένα οι εργάτριες. Το φυσιολογικό είναι τη συντήρηση και κατασκευή να κάνουν οι εργάτριες που η ηλικία τους είναι γύρω στη 12η με 18η μέρα της ζωής της γιατί τότε οι κηρογόνοι αδένες τους είναι κατάλληλοτεροι για παραγωγή κεριού. Η κηρήθρα είναι το σύμπλεγμα των μικρών, κέρινων, εξάγωνων «ποτηριών» που στέκονται παράλληλα μεταξύ του χτισμένα σε συστάδεςαπό πάνω προς τα κάτω. Κρέμονται δηλαδή από κάπου και όταν φτάσουν στο μήκος που επιθυμούν οι μέλισσες, παράλληλα χτίζεται μια νέα κηρήθρα αφήνοντας χώρο 0,95 εκατοστά ακριβώς, τόσο όσο χρειάζεται μια μέλισσανα κινείται με άνεση ανάμεσα τους. Το σύνολο αυτών των παράλληλων κηρηθρών είναι η φωλιά..




Πιθανότατα η Μάγια η μέλισσα έχει δημιουργήσει την παραπληροφόριση ότι οι μέλισσες κατοικούν και κοιμούνται στα κελιά.

Όμως  κελιά είναι μόνο οι χώροι που αποθηκεύεται τροφή και που γεννά η βασίλισσα τα αυγά τηςΌταν γεμίζουν σφραγίζονται από τις εργάτριες και όταν αδειάσουν καθαρίζονται συντηρούνται και ξαναχρησημοποιούνται. Σφραγίζονται όταν γεμίσουν τόσο μέλι που δεν χωρά άλλο ή όταν το αυγό που έχει γεννηθεί μέσα τους έχει ήδη μετατραπεί σε προνύμφη και δε χρειάζεται πια φροντίδα, αλλά  την ησυχία της για να μεταμορφωθεί σε μέλισσαΜάλιστα ο μελισσοκόμος γνωρίζει τι περιέχει το κάθε κελί και από το κάλυμμα του γιατι ανάλογα την περίπτωση το σφράγισμα είναι διαφορετικό.Όταν το κελί περιέχει γύρη δεν σφραγίζεται.

Ξεσφραγίζονται όταν οι μέλισσες μεγαλώσουν και βγουν από  αυτά ή όταν το μέλι που είναι μέσα πρέπει βγει π.χ για να καταναλωθεί ή μετακινηθεί

Η διάταξη με την οποία τοποθετουνται τα περίεχόμενα των κελίων ειναι συγκεκριμένη αλλά όχι απόλυτη.


Τα κελιά ειναι εξάγωνα για εργονομικους λόγους. Το κερί δεν ειναι ευκολο στην παραγωγή και η οικονομία ειναι σημαντική. Τόσο που οι εργάτριες που βρίσκουν κάπου έτοιμο κερί με μεγάλη χαρά το «δανείζονται». [αυτος είναι ο λόγος για τον οποίο ο κηρόσκωρος θεωρείται τόσο επιβλαβής]

Η εικονιζόμενη μέλισσα «κλέβει» έτοιμο κερί απο πάτωμα κυψέλης, το οποίο για καποιο λόγο είχα αδειάσει απο τα πλαίσια και ειχα αφήσει πρόχειρα κοντά στο μελισσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό οτι το κερί που παίρνει το αποθηκεύει στο πόδι της μέχρι να το μεταφέρει πίσω στη φωλιά της. Εκει ακριβώς αποθηκέυουν και τη γύρη

Αν τα κελια ήταν είχαν άλλο σχήμα, πχ κυκλικά, [που ειναι το πιο κοντινό] τα κενά που θα αφηναν αναμεσα τους θα έπρεπε να καλυφθουν με το πολυτιμο κερί.


Σημαντικό είναι οτι το εξάγωνο δημιουργεί ένα πολύ σταθερό πλέγμα, απο μηχανικής αποψης με αποτέλεσμα η τελική κατασκευη να αντεχει μεγάλο βάρος και να είναι ιδανικός χώρος αποθήκευσης. Οι μέλισσες τα χτίζουν απο πάνω προς τα κάτω πρώτα φτιαχνοντας μια βάση και μετά επεκτίνοτας τα κελια προς τα έξω. Στο κεντρο του πυθμένα καθε κελιού συναντώνται τα τρια κελια που βρίκονται στο πίσω μέρος της κηρήθρας κάνοντας την κατασκεύη ακόμα πιο ισχυρή.

Τέλος ο πυθμένας καθε κελιου δεν ειναι επίπεδος αλλα ειναι μια αναποδη εξάγωνη πυραμίδα. Οπότε έτσι επιτυνχάνεται τέλεια στήρηξη με τους πυθμένες των κελίων που βρίσκονται πίσω του.


Aπο αυτόν το πυθμένα αρχίζει το χτίσιμο προς τα έξω, δίνοντας όμως μια κλίση 13 μοιρών ώστε το περιεχόμενο του κάθε κελιού να συγκρατείται μέσα..

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas