Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Οι αισθήσεις της μέλισσας


Ανεπτυγμένες Αισθήσεις
Η ποικιλία και η περιπλοκότητα των εργασιών που πραγματοποιεί η μέλισσα προϋποθέτουν πλούσιο αισθητήριο εξοπλισμό που θα της επιτρέπει να εκτιμά το περιβάλλον της και να ρυθμίζει το μικροκλίμα της αποικίας. Όπως όλα τα ανώτερα ζώα, η μέλισσα χρησιμοποιεί τις πέντε αισθήσεις: 
Την αφή, την όσφρηση, τη γεύση, την όραση και την ακοή.

Οι ανάγκες της νεαρή εργάτριας
Κατά την πρώτη φάση της ζωής της, η μέλισσα- που είναι τροφός- μετακινείται μόνο μέσα στην κυψέλη και πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις ομογενείς της από τις υπόλοιπες κάστες και να επικοινωνεί μαζί τους, όπως και με το γόνο. Για το λόγο αυτό διαθέτει ανεπτυγμένα αισθητήρια όργανα: όσφρησης, γεύσης, αφής και ακοής.
Για την εκτίμηση του φυσικού της περιβάλλοντος, διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα αφής που αποτελείται από τρίχες μηχανοδέκτες που βρίσκονται σε όλο το σώμα της. Οι μυρωδιές και οι διάφορες φερομόνες από το οσφραντικό της περιβάλλον γίνονται αντιληπτές κατά κύριο λόγο από τις κεραίες οι οποίες διαθέτουν διαφόρους τύπους δεκτών. Ανάμεσά τους, οι δέκτες ανθρακικού οξέος, υγρασίας και θερμοκρασίας επιτρέπουν στις εργάτριες να ρυθμίζουν το μικροκλίμα της φωλιάς. Οι μέλισσες μπορούν να «γεύονται» χάρη στους δέκτες γεύσης που έχουν σε διάφορα μέλη του σώματος. Τα ενήλικα άτομα επικοινωνούν χάρης σε ένα ακουστικό σύστημα που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τις δονήσεις και τους ήχους που παράγουν οι ομογενείς τους ή που προέρχονται από το εξωτερικό τους περιβάλλον.
Η ανάπτυξη της οπτικής μνήμης
Κατά τη δεύτερη φάση της ζωής της, η μέλισσα πρέπει να κάνει εξωτερικές εργασίες, όπως είναι η προάσπιση της φωλιάς και η συλλογή τροφής. Χρησιμοποιεί λοιπόν άλλα ερεθίσματα, και κυρίως τα οπτικά ερεθίσματα
Πρέπει να είναι σε θέση να ανακαλύπτει τις πηγές τροφής της και να προσανατολίζεται για να βρίσκει το δρόμο προς την κυψέλη.
Κυρίως μέσω της απομνημόνευσης των αισθητήριων πληροφοριών καταφέρνει να πληροφορήσει τις ομογενείς της για τις μελιτοφόρε πηγές.

Πηγή: Σύγχρονη Μελισσοκομία, Henri Clement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου