Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ποιο φάρμακο να χρησιμοποιήσω για την βαρρόα;


Τελείωσα τον τρύγο, και τα μελίσσια μου έπεσαν. Κάποια μου παρουσίασαν μέλισσες χωρίς φτερά και η βαρρόα φαίνεται πια στις μέλισσες. Ποιο φάρμακο να χρησιμοποιήσω για την βαρρόα.

Απάντηση...


Ασφαλώς και η βαρρόα ξέφυγε και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα όμως, υπάρχει ο κίνδυνος των υπολειμμάτων  το οποίο αργότερα θα συλλέξουν οι μέλισσες. Για να αποφύγετε το πρόβλημα, χρησιμοποιείστε εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία δεν αφήνουν υπολείμματα και είναι αποτελεσματικά. Το Μπαϊβαρόλ (Bayvarol) έχει μικρή συγκέντρωση δραστικής ουσίας (flumethrin) και εάν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείας δεν αφήνει υπολείμματα. 
Το Τσεκ-μαϊτ (Check-mite strips) με δραστική ουσία το κουμαφώς αφήνει υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στον όροφο εκείνο που τοποθετούνται οι ταινίες και ιδιαίτερα στις κηρήθρες που ακουμπούν στις ταινίες με το φάρμακο. Στην περίπτωση αυτή εάν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να συλλέξετε μέλι μόνο από τον μελιτοθάλαμο. Το κουμαφώς είναι πολύ σταθερό στο μέλι και δεν διασπάται ακόμα και με την πάροδο ενός-δύο ετών. Την δραστική αυτή ουσία έχει και το σκεύασμα Περιζίν (Perizin) το οποίο όταν χρησιμοποιείται σωστά αφήνει υπολείμματα τα οποία όμως βρίσκονται εντός ορίων που έχει ορίσει η Ε.Ε. (<100 μg/kg).  
Το Απισταν (Αpistan) επίσης εάν χρησιμοποιηθεί σωστά δεν αφήνει υπολείμματα. Το σκεύασμα όμως αυτό έχει μέτρια αποτελεσματικότητα  γιατί η βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα λόγω της μακρόχρονης και αποκλειστικής χρήσης του Μαυρίκ το οποίο έχει την ίδια δραστική ουσία (φλουφαλινέϊτ). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία έχουν δραστική ουσία τη θυμόλη όπως το Θυμοβαρ (Thymovar) και το Απιγκαρτ (Apiguard). Η θερμοκρασία περιβάλλοντος για τα δύο τελευταία σκευάσματα θα πρέπει να είναι μεταξύ 15οC  και 30οC. Σε χαμηλές θερμοκρασίες η θυμόλη δεν εξατμίζεται ενώ αντίθετα σε υψηλές θερμοκρασίες η εξάτμισή της είναι ταχεία και δημιουργεί προβλήματα στις μέλισσες. Από τις φιλικές ουσίες που αναφέρονται στον κανονισμό της βιολογικής γεωργίας (καν 889/2008), το οξαλικό οξύ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όταν είναι περιορισμένος ο γόνος, το γαλακτικό οξύ  (15%  σε ψεκασμό με νερό) όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντοςείναι κάτω από 30οC, η θυμόλη σε θερμοκρασίες μεταξύ 15οC και 30οC

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas