Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ


Τι πρέπει να γνωρίζουμε.
Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι για τις ιδιότητες του μελιού και για τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ποιότητά του. Τα συνηθισμένα λάθη τους είναι:
1.    Θεωρούν ένα κρυσταλλωμένο μέλι χαλασμένο ή νοθευμένο και το πετάνε.
2.    Αφήνουν ανοικτό το βάζο του μελιού με αποτέλεσμα να απορροφήσει υγρασία από το περιβάλλον και να ξινίσει.
3.    Τοποθετούν το μέλι σε γυάλινα βάζα που είχαν προηγουμένως ένα άλλο προϊόν (καφέ, τσάι, καρυκεύματα κ.ά.) με αποτέλεσμα το μέλι να αποκτά την οσμή του βάζου.
4.    Τοποθετούν το μέλι σε πλαστικά βάζα ακατάλληλα για τρόφιμα.
5.    Εκλαμβάνουν το φυσικό άρωμα και γεύση κάποιων αμιγών μελιών, όπως της ερείκης, της καστανιάς και του πολύκομβου σαν αλλοίωση.
6.    Ρευστοποιούν το μέλι στον ήλιο, ή σε μια άμεση πηγή θέρμανσης ζεσταίνοντας το υπερβολικά.
7.    Διατηρούν το μέλι σε θερμοκρασία που επιταχύνει την κρυστάλλωση ή την ζύμωσή του.
8.    Εάν δεν καταναλώσουν το μέλι μετά από κάποιο χρονικό το πετούν νομίζοντας ότι χάλασε.
9.    Είναι προϊδεασμένοι, επειδή ακούνε πολλά για την νοθεία του μελιού ή έτυχε να αγοράσουν από πλανόδιους νοθευμένο μέλι.
10. Έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τα ΜΜΕ τα οποία με σκοπό να αυξήσουν την ακροαματικότητά τους ή να πουλήσουν περισσότερα φύλλα καταφεύγουν σε κινδυνολογίες εναντίον αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένου και του μελιού.
Τι κάνουμε.
Είναι ευθύνη του μελισσοκόμου να ενημερώσει σωστά τον καταναλωτή για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του μελιού. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να είναι υπεύθυνη και καλά τεκμηριωμένη. Για να επιτευχθεί αυτό ο μελισσοκόμος θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί καλά ο ίδιος για το μέλι. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, γιατί κρυσταλλώνει το μέλι, γιατί μερικά είδη μελιού κρυσταλλώνουν και άλλα όχι, πώς ρευστοποιείται το μέλι, πώς διατηρείται, ποιες κατηγορίες μελιού έχουμε στην Ελλάδα, γιατί να τρώμε μέλι και όχι ζάχαρη, σε τι διαφέρει το Ελληνικό από το εισαγόμενο, ποια η διαιτητική αξία του μελιού και αρκετές άλλες.
Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να αποφεύγει να δυσφημίζει το προϊόν των συναδέλφων του ελπίζοντας ότι θα αυξήσει την πελατεία του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις ετικέτες και να αποφεύγουν σχόλια τα οποία και λανθασμένα είναι αλλά και δυσφημίζουν γενικά το προϊόν. Το μέλι έχει τα δικά του φυσικά συντηρητικά κανείς μελισσοκόμος δεν θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε χημικό μέσον, για την επεξεργασία του μελιού και πολύ περισσότερο χημικά συντηρητικά. Και όμως διαβάζοντας τις ετικέτες αυτές ο καταναλωτής λαμβάνει την λανθασμένη πληροφορία ότι η χημική επεξεργασία είναι συνηθισμένη πρακτική στη μελισσοκομία.

Το μέλι το οποίο παράγεται από τις μέλισσες, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, αβίαστα και φυσικά, που τρυγιέται από τους μελισσοκόμους με προσοχή και επιμέλεια, που συσκευάζεται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις με τις ορθές συνθήκες και που διατίθεται σε σωστή και ελκυστική συσκευασία, είναι ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ποιοτικά άριστο. Εάν σ' αυτές τις αντικειμενικές παραμέτρους προσθέσουμε τα κριτήρια που διαφοροποιούν τις υποκειμενικές προτιμήσεις των καταναλωτών (γεύση, άρωμα, χρώμα) έχουμε ένα ορισμό που περιγράφει με πληρότητα αυτό που θέλουμε να ονομάζουμε ποιοτικά καλό μέλι.

Αυτή την άριστη ποιότητα του μελιού μπορεί να διαφυλάξει ο μελισσοκόμος ελέγχοντας το κάθε στάδιο παραγωγής, τρύγου και διάθεσης του προϊόντος.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas