Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΗΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να παρέχουν τρόπους για εύκολη εύρεση νερού στις μέλισσες τους. Απλώς, ως προς αυτό το θέμα, αφήνουν τις μέλισσες να φροντίζουν τον εαυτό τους μόνες τους.. Αλλά, όπως και κάθε άλλο ζωντανό πλάσμα, πραγματικά οι μέλισσες χρειάζονται νερό και μάλιστα πάρα πολύ. Και ναι , ακριβώς όπως παρέχουμε φρέσκο καθαρό νερό για τα κατοικίδια ζώα μας, θα πρέπει να παρέχουμε νερό και για τις μέλισσες μας.

Γιατί οι μέλισσες χρειάζονται νερό;
 
• Το νερό βοηθά στην ψύξη της κυψέλης
• Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το νερό για να αυξήσουν την υγρασία στην κυψέλη
• Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το νερό για να αραιώσουν το μέλι και για να τροφοδοτήσουν την προνύμφη.
• Το νερό χρησιμοποιείται για να κρατήσει υγρό το γόνο
• Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει νερό κυρίως δε κατά τη διάρκεια γόνου εκτροφής, όπως στις αρχές της άνοιξης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρέχουμε νερό στις μέλισσες μας. Να θυμάστε όμως ότι οι μέλισσες δεν κολυμπούν πολύ καλά, έτσι πρέπει να τους παρέχουμε πάντα ένα <<διάδρομο προσγείωσης>> ο οποίος επίσης θα χρησιμέψει και σαν εφαλτήριο ακόμη και εάν πέσουν στο νερό! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλα , πέτρες, φελλό, φελιζόλ, κλπ.
 

 Πάντως μερικοί τρόποι παροχής νερού είναι οι εξής :
  • Λουτρά πουλιών
  • Μικρή λιμνούλα νερού με φυτά
  • Αφήστε μια βρύση να στάζει σε ένα αβαθές πλατύ δοχείο (πχ δίσκο)
  • Ποτίστρες για κότες
  • Ποτίστρες ή γαβάθες για σκύλο ή γάτα
  • Μικρή διαρροή η απομεινάρια νερού γύρω από σωλήνες άρδευσης

Συνιστάται να δοκιμάσετε τη δημιουργία μιας <<κατασκευής>> ποτίσματος για τις μέλισσες σας στο αρχικό στάδιο της μελισσοκομικής περιπέτειας σας. Εάν οι μέλισσες δεν βρούνε αμέσως νερό κατά την πρώτη έξοδο από την κυψέλη θα προσπαθήσουν να βρουν από κάπου αλλού (όπως μια πηγή νερού από το γείτονα) και έτσι μπορεί να είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο να σταματήσουν την επίσκεψη τους εκεί.
Το πού Βρισκόμαστε (οι κυψέλες μας δηλαδή) είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με την δυνατότητα και τις ευκαιρίες που έχουν οι μέλισσες μας για να βρίσκουν νερό . Θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε ένα ρυάκι ή και μια μεγαλύτερη πηγή νερού σε λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από το σημείο που έχουμε εγκαταστήσει της κυψέλες μας. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί στην τοποθεσία γιατί αν παρεμβάλετε μεταξύ του μελισσοκομείου μας και της πηγής άλλο μελισσοκομείο τότε οι μέλισσές μας γυρνώντας προς την κυψέλη τους θα παραπλανούνται και θα μπαίνουν στις κυψέλες του διπλανού μελισσοκομείου.
Μην εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε ότι μέλισσες σας προσπαθούν να πιουν από ένα αηδιαστικό νερό που θα βρουν κάπου εκεί έξω! .
Να θυμάστε από τη στιγμή που κρατάμε τις μέλισσες μας σε τεχνητά κουτιά εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό λοιπόν περιλαμβάνει και την σωστή και συνεχή παροχή νερού.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas