Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η κρίση εμποδίζει την εξωστρέφεια για το ΠΟΠ μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλιας

                           
Το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλιας προέρχεται από το μαύρο έλατο του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία και είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και την μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα.
Είναι ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και πήρε χρυσό βραβείο στο Παρίσι στην έκθεση τροφίμων το 1996. Είναι από τις πολύ σπάνιες κατηγορίες μελιού, ίσως η πιο σπάνια παγκοσμίως, με φανταστική γεύση και άρωμα. 
Το μέλι ξεχωρίζει αμέσως, από το κεχριμπαρένιο-περλέ χρώμα του με τις μεταλλικές ανταύγειες που δημιουργούνται στο εσωτερικό του να το εμφανίζουν ανοιχτόχρωμο και αδιαφανές ενώ, την ήπια γλυκιά, χαρακτηριστική και επίμονη γεύση του (θυμίζει καραμέλα βουτύρου ή βανίλια) Παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα.  Υπάρχουν τρία συσκευαστήρια στη ζώνη που τυποποιούν το μέλι ΠΟΠ.

 Σημαντικό αντίκτυπο στο μοναδικής ποιότητας μέλι και τους Έλληνες μελισσοκόμους έχει η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία απορρίπτει την τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι.

Το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας και βιομηχανικό άλλων χωρών κι επιπλέον, χάνεται το ποιοτικό πλεονέκτημα των ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε.

Σε επικοινωνία που είχε το ArcadiaPortal με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού κ. Σταύρο Δημάκο,  πληροφορήθηκε ότι στην Ελλάδα  δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια “μεταλλαγμένων” και στην μεταλλαγμένη γύρη όπως αυτή έχει ονομαστεί.

Σε ερώτηση μας για το αν αυτή η κίνηση έχει επηρεάσει αρνητικά το Αρκαδικό μέλι ο κ. Δημάκος τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει επαρκείς ποσότητες μελιού για να κάνει και εξαγωγές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τα στοιχεία προηγούμενων ετών η Ελλάδα παράγει 500 τόνους μέλι και εισάγει 2.500 τόνους.

Ο Έλληνας καταναλωτής και δει ο Αρκάς εμπιστεύεται τον μελισσοκόμο του και αγοράζει απευθείας από τον ίδιο μέλι, καθώς γνωρίζει ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, οι οποίοι το καθιστούν άκρως ποιοτικό.

Οι ποσότητες που παράγουν οι Αρκάδες μελισσοκόμοι επαρκούν για να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες και έτσι μικρές ποσότητες μελιού, δίνονται προς πώληση σε καταστήματα.

Οι συσκευασίες  που υπάρχουν στα καταστήματα είναι περίπου το 15-20% της παραγωγής και στην ετικέτα τους αναφέρετε ο τόπος προέλευσης καθώς και ένας κωδικός συσκευαστηρίου, γνωστοποιώντας έτσι την ποιότητα του προϊόντος.

Οι χώρες από τις οποίες η Ελλάδα εισάγει μέλι είναι ο Καναδάς και η Κίνα με πολλά προϊόντα μελιού να έχουν χαμηλή τιμή η οποία δεν ξερνά τα 3 ευρώ το κιλό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού τα Χριστούγεννα  μεγάλη αλυσίδα Γερμανικών καταστημάτων είχε μέλι σε πολύ χαμηλή τιμή εξαιτίας την εισαγωγής του από από τριτοκοσμικές χώρες και επίσης έχει μηδενικό κόστος παραγωγής και περιέχει υλικά τύπου μέλι.

Όλους τους μήνες του χρόνου οι μελισσοκόμοι είναι σε εγρήγορση, κάνοντας πάντα τις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες θα τους αποδώσουν το μέλι περίπου τον Ιούλιο. Να αναφέρουμε ότι τους χειμερινούς μήνες και μόνο όταν δεν υπάρχει ανθοφορία οι μέλισσες ταΐζονται με ζάχαρη από τους μελισσοκόμους σε μορφή βανίλιας.

Δυστυχώς σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας, δεν δίνεται βαρύτητα σε νέες ευκαιρίες και άνοιγμα με την Ελλάδα να κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 8% στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών σε σχέση με το μέλι , με την πολιτεία να κωφεύει για ακόμη μία φορά και να μην επιδοτεί ενέργειες εξαγωγών αλλά και ενίσχυσης της μελισσοκομίας.

Το μέλι, ωστόσο, δεν είναι ένα προϊόν μόνο με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά συνδέεται άμεσα και με τη διατροφή μας, αφού οι Έλληνες έρχονται πρώτοι στην κατανάλωσή του, που ανέρχεται σε 1.620 γρμ. ανά άτομο.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας χρεώνονται 30 ευρώ περίπου το μελίσσι με αυτό να κάνει δύσκολες τις σκέψεις ανοίγματος, καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο στην πιθανότητα μίας κακής ποσοτικά χρονιάς.  Το μέλι Ελάτης δεν επαρκεί με τις ποσότητες που παράγονται να γίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα δυσεύρετες.

Το ελληνικό μέλι όλων των ποικιλιών αντιστοιχεί περίπου στο 1,5 κιλό ανά Έλληνα.

Οι μελισσοκόμοι που ανήκουν στην συνεταιρισμό Αρκαδίας είναι 115 με το γενικό εγχώριο σύνολο να είναι 5.000 άτομα.



Το μέλι της Αρκαδίας είναι ποιοτικά  πολύτιμο.  Το μέλι Ελάτης λεγόμενο και «Βανίλια» είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του μελισσοκόμου ο οποίος κρατά στα χέρια του «χρυσό». Ένα χαμηλότερης ποιότητας μέλι το «Μανούκα» παράγεται στην Ν.Ζηλανδία φτάνει τα 150 ευρώ το κιλό. Να αναφέρουμε ότι το μέλι Ελάτης «βανίλια» πωλείται στο 1/10 της τιμής αυτού περίπου στα 15 ευρώ το κιλό.


Πηγή: Έφη Καστραντά, arcadiaportal

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas