Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ...), ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΡΕΝΤΑ !!!!! ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ!!!!!!!!


Χαρουπέλα, δηλαδή τη δική μας υγιεινή εκδοχή της Nutellomerenda! Έχετε διαβάσει τα συστατικά της;  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εταιριών να μας πείσουν ότι είναι γεμάτες γάλα, φουντούκια και κακάο, και κατά συνέπεια υγιεινές και δυναμωτικές, η αλήθεια είναι ότι τα βασικά τους συστατικά είναι δύο: ζάχαρη (55%)  και φυτικά έλαια  (30%) (δηλαδή φοινικέλαιο, από τα χειρότερα σε ποιότητα λάδια). Σύνολο 85%. Τα φουντούκια, το κακάο και τα υπόλοιπα συστατικά μόνο το 15%.



Αν αντικαταστήσουμε τα φυτικά έλαια με θρεπτικά και δυναμωτικά ῾῾βουτυράκια῾῾από ξηρούς καρπούς και τους τόνους ζάχαρη με λίγο μέλι, έχουμε ήδη αναβαθμίσει τη θρεπτική της αξία: οι ξηροί καρποί μαςδίνουν πρωτεΐνες και ωφέλιμα λίπη αντί κενών θερμίδων από τη συμβατική εκδοχή. Το κακάο το αντικαθιστούμε από χαρουπάλευρο για την παιδική version, να γλιτώσουμε την καφεϊνη και … την υπερένταση! Αλλά η παρακάτω συνταγή γίνεται και με κακάο, στην ίδια αναλογία -το κακάο άλλωστε είναι και αυτό μια σούπερ τροφή! (για τα οφέλη του χαρουπιού διαβάστε εδώ)

Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη ημέρα – αν μείνη!

Υλικά:

  • 1/2 κούπα ταχίνι
  • 2 κ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο (ή φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
  • 4 κ.σούπας μέλι διαλυμένο σε 1/3 κούπας χλιαρό νερό
  • 3-4 κ.σούπας χαρουπάλευρο
  • 80γρ. αλεσμένα καβουρδισμένα φουντούκια (καβουρδίστε τα στο φούρνο ή στο τηγάνι, αφαιρέστε τα φλούδια & αλέστε τα). 

 Πώς το φτιάχνουμε: 


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Αν το μείγμα μας είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε σίγα σιγά λίγο ακόμα νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αν το παρακάναμε με το νερό και είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα χαρουπάλευρο.


Tip: Αν θέλουμε να πετύχουμε απολύτως λεία υφή θα χρειαστούμε ένα σούπερ μπλέντερ, επαγγελματικού τύπου. Με το μούλτι δυστυχώς δεν το έχω πετύχει ποτέ – θα είναι λίγο πιο.. τραγανή! Επίσης διαλέξτε ένα μέλι απαλό, όχι θυμαρίσιο αν δεν θέλετε να νιώθετε έντονα τη γεύση του μελιού. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ταχίνι με άλλο βούτυρο ξηρών καρπών και το μέλι με maple syrup, πετιμέζι ή και χαρουπόμελο. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas