Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

SOS για τους επικονιαστές εκπέμπουν γι΄ άλλη μια φορά επιστήμονες!


Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των επικονιαστών και πως μπορεί ν΄ αλλάξει
Το 16% των επικονιαστών σπονδυλωτών ζώων απειλείται με εξαφάνιση ενώ αυτή η τάση σε ορισμένες περιοχές σε τοπικό επίπεδο φτάνει ως και το 40%. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός διαπιστώθηκε, από επιστήμονες και συζητήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, αφού πάνω απ΄ το 75% των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο βασίζονται, τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση από τα έντομα και άλλα ζώα. Δεν έχει γίνει ωστόσο αξιολόγηση σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο , για ν’ αξιολογηθούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου.

 Διετής μελέτη  που έγινε κι ανακοινώθηκε από την πλατφόρμα Επιστήμης Πολιτικής στη Διακυβερνητική για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) υπογραμμίζει μια σειρά από τρόπους για να διασφαλιστούν αποτελεσματικά οι πληθυσμοί επικονιαστών. Η μελέτη με τίτλο: «Θεματική αξιολόγηση των επικονιαστών: Η αξιολόγηση στην παραγωγή τροφίμων» είναι η 1η   , που εκδόθηκε ποτέ από την IPBES , μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την καλύτερη κατανόηση του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Ο εν λόγω οργανισμός ιδρύθηκε πριν από 4 χρόνια από 124 κράτη – μέλη, προκειμένου να σχηματίσουν ένα κρίσιμο σημείο τομής μεταξύ των διεθνών για την επιστημονική κατανόηση και τη χάραξη δημόσιας στρατηγικής. Οι  επικονιαστές είναι σημαντικοί παράγοντες για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και της διατροφικής ασφάλειας η Βέρα Λουτσία Ιμπεράτριτζ – Φονσέκα , που συνπροεδρεύει στην αξιολόγηση κι είναι πανεπιστημιακή δασκάλα στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο επισημαίνοντας πως «η υγεία τους είναι συνδεδεμένη με τη δική μας ευημερία».

Υπάρχουν πάνω από  20.000 είδη άγριων μελισσών και μόνο, καθώς και πολλά είδη πεταλούδων, μύγες, σκώροι, σφήκες, σκαθάρια, πουλιά, νυχτερίδες και άλλα ζώα που συμβάλλουν στην επικονίαση.

Η επικονίαση αφορά: φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς κι έλαια, δηλαδή σημαντικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. 
«Χωρίς επικονιαστές δεν θα μπορούμε ν΄ απολαύσουμε καφέ, σοκολάτα , μήλα και πολλά άλλα τρόφιμα , που είναι μέρος της καθημερινότητάς μας», τονίζει ο Σίμον Ποτς , συμπρόεδρος και καθηγητής Βιοποικιλότητας και Υπηρεσιών Οικοσυστήματος της Σχολής Γεωπονίας , Πολιτικής κι Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Πηγή: fao

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas