Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική αλλά ασχολείται με τη μελισσοκομία


Σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική αλλά ασχολείται με τη μελισσοκομία ο Αγησίλαος Μπούτζουκας από την Επισκοπή της Κρήτης.

Ο Αγησίλαος Μπούτζουκας είναι από τους νέους που σπούδασαν μεν, αποφάσισαν δε, να ασχοληθούν και να επενδύσουν στη γη, που κατά κάποιον τρόπο τους ανέθρεψε. Ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του... και πέτυχε!

Άλλωστε η επαφή του με τις μέλισσες, ήρθε πριν 22 χρόνια, όταν η οικογένεια του αγόρασε το πρώτο της μελίσσι.

 Το ένα έγινε δυο, ως συμπληρωματικό εισόδημα της οικογένειας, ώσπου αποφάσισε να το κάνει κύριο επάγγελμα και η «επιχείρηση» πλέον περιλαμβάνει 800 μελίσσια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Ο ίδιος εφαρμόζει τις γνώσεις που απέκτησε - κι αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα - από τις σπουδές στον «εκσυγχρονισμό και την προβολή» της επιχείρησης του.

Συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις, διότι αυτός είναι ένας δυνατός τρόπος προβολής, είναι μεταξύ των επιχειρηματιών που ήρθε σε επαφή  με Ρώσους και Ουκρανούς , και γενικώς επενδύει στην εξωστρέφεια.

Ο Αγησίλαος Μπούτζουκας μπορεί να σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο MadeinCreta, το να βρει κάποιος νέος, σήμερα, δουλειά στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Εξίσου δύσκολο, ωστόσο, είναι να ακολουθήσει και ένα «παραδοσιακό» επάγγελμα. Όμως  υπάρχει το πλεονέκτημα της «βάσης των δεδομένων», καθώς πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που από το παρελθόν έκανε προσπάθειες και μπήκε στην αγορά.

«Έχουμε πελάτες σταθερούς  χρόνια τώρα και από το εξωτερικό, που κάθε χρόνο σχεδόν έρχονται από τη  Γερμανία στο νησί για διακοπές και μας επισκέπτονται πάντα  για να αγοράσουν το μέλι μας. Και αυτό για μας είναι σημαντική διάκριση. Στην ποιότητα μας δεν κάνουμε κανένα σκόντο», ανέφερε.

«Ο κλάδος του μελιού είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, περισσότερο  στην  Κρήτη, που είναι μια περιοχή που υπερτερεί σε αυτό το είδος λόγω της ποιότητας του προϊόντος και επειδή διαθέτει πάρα πολλούς μελισσοκόμους», σημειώνει ο κ. Αγησίλαος Μπούτζουκας. 

Ο ανταγωνισμός ωστόσο θεωρείται το τελευταίο πρόβλημα που φαίνεται να απασχολεί τους μελισσοκόμους. Άλλα είναι τα σπουδαία: Η εύρεση αξιόπιστων αγορών και η προώθηση του κρητικού μελιού στα ράφια, διεθνώς.

«Επιχειρηματικά χρειαζόμαστε μάρκετινγκ και αγορές εκτός Ελλάδος, για να πούμε ότι πάμε καλά, διαφορετικά τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα».

Εξηγώντας τι εννοεί, στάθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα γενικότερα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εύρεση αξιόπιστων αγορών, που πληρώνουν για να αγοράσουν το προϊόν και στην τιμή που του αξίζει. Τη δεδομένη στιγμή, οι περισσότεροι παραγωγοί που επιχειρούν να πουλήσουν το προϊόν τους, έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικές συμφωνίες μη συμφέρουσες.

Η πλειοψηφία θέλει να πληρώσει ένα χρόνο μετά, την ίδια ώρα που οι παραγωγοί καλούνται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους αμέσως και σε ρευστό».

Οι υποχρεώσεις σχετίζονται με την αγορά των πρώτων υλών των μελισσών, σε αντιδιαστολή με τις χαμηλές τιμές μελιού, και φυσικά την αύξηση των καυσίμων. Την ίδια ώρα παρατηρείται, όπως επισημαίνει ο κ. Μπούτζουκας, τρομακτική αύξηση των κυψελών στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, και επιπλέον, οι χώροι όπου δουλεύουν οι μέλισσες ολοένα και περιορίζονται εξαιτίας των πυρκαγιών, των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αλλά και η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών έχουν κάνει τη δουλειά του μελισσοκόμου πολύ δύσκολη.

Η απάντηση του ειδικού

Ως ειδικός έδωσε και μια διευκρίνιση που απασχολεί πολλούς καταναλωτές και σχετίζεται με την κρυστάλλωση του μελιού.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με το κρυσταλλωμένο μέλι; Είναι αγνό προϊόν ή νοθευμένο;

Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος: «Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε διάφορες ποικιλίες μελιού, όπως το θυμαρίσιο και του ευκαλύπτου».

Η κρυστάλλωση σε αυτές τις ποικιλίες συμβαίνει σταδιακά, όταν το μέλι βρεθεί κάτω των 13-14 βαθμών Κελσίου. 

«Είναι η φυσική ιδιότητα των συγκεκριμένων ποικιλιών μελιού. Απλά ο κόσμος  θεωρεί ότι η κρυστάλλωση είναι είναι αποτέλεσμα κακού ή νοθευμένου μελιού.

Υπάρχουν και μέλια τα οποία κρυσταλλώνουν επειδή είναι νοθευμένα, ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται  εύκολα.


Το κρυσταλλωμένο μέλι το βάζεις σε χλιαρό προς ζεστό νερό για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Το καλό μέλι επανέρχεται το νοθευμένο όχι».

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas