Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ενίσχυση μελισσιού με (οικιακές) μέλισσες


 Υπάρχουν κάποιες φορές μελίσσια που έχουν λίγο πληθυσμό (μερικές δεκάδες μέλισσες) και η ανάπτυξη τους είναι φυσιολογικά πολύ αργή. Αυτό συμβαίνει συνήθως το Μάρτη που τα μελίσσια βγαίνουν από το ξεχειμώνιασμα αλλά μπορεί να συμβεί και αργότερα που ένα μικρό μελίσσι θα μείνει ορφανό και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης μάνας θα χάσει πολύ πληθυσμό μέχρι να εκκολαφτεί νέος γόνος. Τότε πρέπει να επέμβει ο μελισσοκόμος και να το βοηθήσει.

        Μέθοδοι ενίσχυσης υπάρχουν αρκετοί αλλά θα αναφερθώ στη μέθοδο ενίσχυσης με οικιακές μέλισσες. Οικιακές ονομάζονται οι μέλισσες που είναι ηλικίας έως 18 περίπου ημερών ασχολούνται με εργασίες εντός της κυψέλης και δεν έχουν κάνει ακόμη πτήσεις εκτός.
        Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι ενίσχυση με πλαίσιο γόνου  σε αδύνατο μελίσσι αρχές Μαρτίου που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές δεν θα έχει αποτέλεσμα γιατί ο λίγος πληθυσμός δεν θα μπορέσει να ζεστάνει το γόνο και το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο.
        Ξεκινώντας τη διαδικασία τοποθετούμε μπροστά στο μελίσσι που θέλουμε να ενισχύσουμε, σαν προέκταση της σανίδας πτήσης, ένα καπάκι κυψέλης ή ένα κομμάτι ξύλου ή φελιζόλ σε αυτές τις διαστάσεις περίπου.
        Ανοίγουμε ένα δυνατό μελίσσι και παίρνουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο ελέγχοντας ώστε να μην είναι η βασίλισσα σε αυτό.
        Τινάζουμε το πλαίσιο μπροστά από το μελίσσι που θα ενισχύσουμε ώστε οι μέλισσες να πέσουν επάνω στην προέκταση που τοποθετήσαμε και καπνίζουμε έντονα.
        Οι συλλέκτριες που ήταν επάνω στο πλαίσιο θα πετάξουν και θα γυρίσουν στην κυψέλη τους αλλά οι υπόλοιπες θα τρέξουν προς την είσοδο της κυψέλης και σαν τα πρόβατα (κυριολεκτικά) θα εισέλθουν.
        Οι φρουροί της κυψέλης θα τα χάσουν από τη μαζική εισβολή τόσων νεαρών μελισσών που είναι και ευπρόσδεκτες και δεν θα αντιδράσουν.

        Με αυτό τον τρόπο γρήγορα άμεσα και ακίνδυνα έχουμε ενισχύσει το μελίσσι μας με ένα πλαίσιο σχεδόν πληθυσμό. 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas