Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μέλισσα - στρατιώτης «πορτιέρης» της κυψέλης


Για πρώτη φορά ερευνητές ανακάλυψαν μέλισσα - στρατιώτη, η οποία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μέλισσες του είδους της αφού είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη, ενώ έχει συγκεκριμένη αποστολή: να φυλά την είσοδο της κυψέλης.
Η ομάδα από τα πανεπιστήμια του Σάσεξ και του Σάο Πάολο, η έκθεση της οποίας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, βρήκε ότι στις αποικίες των μελισσών του είδους Τζατάι, κάποια έντομα γεννιούνται στρατιώτες.

Οι ερευνητές μελέτησαν κοινότητες Tetragonisca angustula, όπως είναι η επίσημη ονομασία του βραζιλιάνικου είδους, οι οποίες αριθμούν περί τα 10.000 μέλη η καθεμία και απαντώνται σε κορμούς δέντρων, εσοχές τοίχων και στο έδαφος. Είδαν ότι οι μέλισσες - στρατιώτες, που είναι 30% βαρύτερες από τους συγγενείς τους, με μακρύτερα πόδια και μικρότερο κεφάλι, στέκονται στην είσοδο της κυψέλης με σκοπό να αποτρέψουν επιθέσεις από άλλα είδη μελισσών που, σε αναζήτηση τροφής, θα μπορούσαν ακόμη και να εξολοθρεύσουν τη δική τους κοινότητα.
Παρότι αυτό το «ταξικό» σύστημα είναι κοινό στα μυρμήγκια και στους τερμίτες, όπου έντομα διαφόρων μεγεθών και ηλικιών αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους, η περίπτωση των Τζατάι είναι η μοναδική που έχει καταγραφεί στις μέλισσες. Παράλληλα, η μελέτη καταδεικνύει ότι σε αντίθεση με άλλες μέλισσες που αναλαμβάνουν το ρόλο του φύλακα μόνο για μια μέρα, οι «στρατιώτες» τους βραζιλιάνικου είδους μένουν στο πόστο τους για περίπου μία εβδομάδα, που για τα δεδομένα των εντόμων είναι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η ανακάλυψη είναι σημαντική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των προηγμένων κοινωνιών εντόμων», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ Φράνσις Ράτνικς. «Οι μεγαλόσωμοι εργάτες - στρατιώτες μας ήταν γνωστοί εδώ και πολύ καιρό στα μυρμήγκια και στους τερμίτες, όμως αυτή είναι η πρώτη απόδειξη μιας μέλισσας - στρατιώτη, ενός εργάτη που είναι σωματικά σχεδιασμένος να αναλάβει ενεργά την άμυνα της φωλιάς του».

Ο Ράτνικς και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι οι στρατιώτες Τζατάι είναι προϊόν ενός εξελικτικού αγώνα επιβίωσης του μικροσκοπικού είδους έναντι του χειρότερου εχθρού του, της πολύ μεγαλύτερης μέλισσας - ληστή. Οι στρατιώτες τις αντιμετωπίζουν επιχειρώντας να σκοτώσουν τους ανιχνευτές τους, που έχουν σταλεί να εντοπίσουν τον πιθανό στόχο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν μάχες μεταξύ των δύο, οι οποίες έληγαν με το θάνατο των Τζατάι. Πιστεύουν ότι οι στρατιώτες του είδους θυσιάζονται για να προστατεύσουν την κοινότητά τους από τον εισβολέα

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas