Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μέλι, το πολύτιμο! (ΒΙΝΤΕΟ) «on EΡT»


Στην  ενημερωτική εκπομπή «on EΡT» συζητήθηκαν θέματα  για το μέλι και τη διατροφική αξία του αλλά και η  χρήση τόσο ως τρόφιμο όσο και ως θεραπευτικό,που ξεκινά ήδη από την αρχαιότητα αφού το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Όπως έγινε επίσης και εκτενή αναφορά στη θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και στην αντιοξειδωτική του δράση που το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σχετικά με τη διατροφική του αξία και τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία ότι πέρα από μία σημαντική πηγή ενέργειας, λόγω των σακχάρων που περιέχει το τρόφιμο είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών λόγω του ότι έχει αντιμικροβιακή και πρεβιοτική δράση, λόγω του ότι σχετίζεται με χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, ότι βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στις κολίτιδες. Όπως επίσης και στην επουλωτική του δράση αφού ως επίθεμα βοηθάει σε πληγές και σε εγκαύματα ενώ παίζει ρόλο στη μείωση του πόνου, στη μείωση μεγέθους ουλών, μειώνει τη διάρκεια διάρροιας σε ασθενείς με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα και προσφέρει προστασία από ελεύθερες ρίζες λόγω παρουσίας φαινολικών οξέων.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την κατανάλωση του μελιού από άτομα με διαβήτη αναφέρθηκε ότι η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, ενώ αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη της ζάχαρης εισέρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και οδηγεί σε υψηλή συγκέντρωση της στο αίμα, προκαλώντας έτσι την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣΚλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.
O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπομπή: On ΕΡΤ Κανάλι: ΕΡΤ Δημοσιογράφος: Ελένη Χρονά, Ανδρέας Ροδίτης.
Δείτε το Video:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas