Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ


Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε μέλι σχεδόν από παντού, οι πωλητές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους, προκειμένου να πωλούν είδη μελιού που δεν είναι 100% φυσικά. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μάθετε πώς να ξεχωρίζετε αν το μέλι που αγοράσατε είναι φυσικό ή όχι.

 1. Το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει είναι να διαβάσετε τη σύστασή του στο πίσω μέρος του βάζου. Ο κατασκευαστής πρέπει να καθορίζει τα συστατικά καθώς και το ποσοστό που περιέχονται στο μέλι.

2. Το φυσικό μέλι δεν έχει κολλώδη υφή. Βάλτε λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τρίψτε τα ελαφρά. Το φυσικό μέλι θα απορροφηθεί από το δέρμα σας. Αν δείτε ότι γίνεται κολλώδες, σημαίνει ότι περιέχει ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

3. Βάλτε λίγα κουταλάκια του γλυκού μέλι σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια θερμάνετέ τη σε υψηλή θερμοκρασία. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει, ενώ το νοθευμένο θα γίνει αφρώδες και θα βγάλει φυσαλίδες.

4. Ρίξτε μερικές σταγόνες μέλι σε ένα χαρτί για να διαπιστώσετε την καθαρότητα των συστατικών. Ύστερα από λίγο, αν απορροφηθεί από το χαρτί, τότε πρόκειται για φυσικό προϊόν. Το μέλι που έχει πολύ νερό θα λιώσει το χαρτί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

5. Ρίξτε λίγο μέλι κοντά σε μια φωλιά μυρμηγκιών. Αν τα μυρμήγκια έλκονται από το μέλι, τότε είναι φυσικό.

6. Βάλτε λίγο μέλι μέσα σε νερό. Αν σκληρύνει και πέσει στον πυθμένα του ποτηριού, σημαίνει ότι είναι φυσικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαλυθεί στο νερό.

7. Το φυσικό μέλι αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και τη γλώσσα σε αντίθεση με το νοθευμένο που δεν έχει παρόμοια αποτελέσματα.

8. Το φυσικό μέλι γίνεται βαρύτερο όταν το απλώσετε πάνω σε μια φέτα ψωμιού, ενώ το νοθευμένο απλώς θα μουσκέψει την επιφάνειά της.
Πώς θα διακρίνετε αν το μέλι είναι νοθευμένο!!!
Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού.
Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί σε καθαρό μέλι και μετά προσπαθήσετε μ’ έναν αναπτήρα να το ανάψεις, τότε έστω και δύσκολα θα πάρει φωτιά.
Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι να καεί, και έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία.
Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.
Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες που φέρουν αρκετή υγρασία.

Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσοστού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και της λευκότητας του.
Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό.
Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύεται γρήγορα.
Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.
Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου.
Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίση ποσότητα νερού, 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.
Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας των αποκαλούμενων κόκκινων δεξτρινών που βρίσκονται στο τεχνητό προϊόν γλυκόζης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να του γίνει έλεγχος σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.

Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε.
Και να θυμάστε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο!
Πηγή1
Πηγή2

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas