Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ;


Πολλές φορές ερωτήθηκα από φίλους και πελάτες τι κάνουν οι μέλισσες τον χειμώνα; Άλλος μου είπε ότι πεθαίνουν , άλλος ότι πέφτουν σε χειμερία νάρκη κλπ με  αυτήν την ανάρτηση θα ήθελα να διαφωτίσω επί αυτού του θέματος.

ΌΧΙ οι μέλισσες δεν πεθαίνουν , δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη οι μέλισσες ζουν μέσα στην κυψέλη.Για την επιβίωση του μελισσιού είναι απαραίτητη η ύπαρξη τροφής μέσα στην κυψέλη η μη ύπαρξη υγρασίας και όλα τα άλλα τα αναλαμβάνουν αυτές. 

Οι μέλισσες ανήκουν στη κατηγορία των ετερόθερμων εντόμων, επηρεάζονται δηλαδή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σε θερμοκρασίες κάτω από 14C οι συλλέκτριες κατά κανόνα δεν πετούν , αρχίζουν να σχηματίζουν μελισσόσφαιρα ακόμη και εάν υπάρχει πλούσια ανθοφορία έξω  .Η βασίλισσα παύει να γεννάει αυγά διότι για την επώαση τους αλλά και για την ανάπτυξη του γόνου απαιτείται θερμοκρασία στο γόνο 35±1οC.
Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί το χειμώνα , εκτός αν αυτός είναι ήπιος και οι μέλισσες παράγοντας ζωική θερμότητα και καλύπτοντας με τα σώματά τους το γόνο,το επιτύχουν.
Την περίοδο της χειμερινής διαβίωσης, οι μέλισσες προκειμένου να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους στα απαραίτητα για την επιβίωσή τους επίπεδα, και για την προστασία της βασίλισσας τους ,μαζεύονται όλες μαζί και σχηματίζουν την μελισσόσφαιρα στην οποία η θερμοκρασία είναι από +13 έως +20 στο κέντρο και στους +8 βαθμούς στην περίμετρο της..
 

Αυτή μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο χαλαρή ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται ικανό πληθυσμό αλλά και επάρκεια τροφής την οποία θα χρησιμοποιήσουν για την θερμική ενέργεια που θα παράγουν .

Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει μέσα στην κυψέλη να υπάρχουν οι τροφές τους μέλι και γύρη.

Η μεταφορά της τροφής από μέλισσα σε μέλισσα γίνεται με τροφάλαξη (κοιτάξτε εδώ) .Οι μέλισσες κάθε 12 περίπου ώρες αλλάζουν θέση δλδ αυτές που ήταν στο περίβλημα της σφαίρας πάνε μέσα και το αντίθετο. Δεν θα μπω σε περισσότερη ανάλυση διότι νομίζω ότι σας  κάλυψα πλήρως.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas